NATO: Forţele ruse sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei

Generalul american Philip Breedlove, comandantul şef al forţelor aliate, a declarat sâmbătă, la o reuniune a NATO de la Vilnius, că forţele ruse sunt "în continuare pe teritoriul Ucrainei", relatează France Presse.

20 sept. 2014, 19:24
NATO: Forţele ruse sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei

CRIZĂ ÎN UCRAINA: „În ceea ce priveşte forţele armate ruse desfăşurate pe teren, da, ele sunt în continuare în Ucraina”, a declarat presei generalul Breedlove, fără a le preciza numărul.

Generalul american a afirmat că încetarea focului în 5 septembrie între separatişti şi forţele Kievului „există doar pe hârtie” şi că „ceea ce se petrece pe teren este cu totul altă istorie”. „Dar sperăm că această situaţie se va schimba”, a adăugat el.

„Fluxul neîncetat al forţelor ruse şi al forţelor proruse peste frontieră, du-te vino-ul lor, face practic imposibil să fie apreciat efectivul lor”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Vilnius.

În timpul unei reuniuni de două zile, şefii de stat major ale celor 28 de membri ai NATO au discutat despre securitatea regională şi despre relaţiile lor cu Rusia, în timp ce o nouă încetare a focului era semnată la Minsk între separatişti şi Kiev.

Generalul Breedlove a declarat că speră în rezultate pozitive ale memorandumului semnat în cursul nopţii, la capătul a şapte ore de negocieri-maraton în capitala belarusă, situată la 200 km de Vilnius, care prevede în special o sistare a utilizării armelor şi o retragere cu 15 km a pieselor de artilerie grea a celor două tabere de o parte şi de alta „liniei lor de contact”.

„Am auzit vorbindu-se astăzi de noi acorduri posibile care permit să se spere că cele două părţi combatante vor putea ajunge la un acord care va institui din nou o situaţie de încetare a focului”, a mai spus el.

NATO a anunţat sâmbătă la Vilnius că generalul ceh Petr Pavel, şeful statului major ceh, va prezida anul viitor Comitetul militar, cea mai înaltă autoritare militară a NATO, succedându-i generalului danez Knud Bartels. Petr Pavel va fi primul general provenit din Europa Centrală şi de Est care ocupă această funcţie.