NATO îi cere Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina. 120 de BLINDATE ruseşti au pornit spre Lugansk

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Kremlinului să-şi retragă trupele din Ucraina şi să nu mai ofere sprijin rebelilor proruşi din estul Ucrainei, informează Reuters.

04 sept. 2014, 17:50
NATO îi cere Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina. 120 de BLINDATE ruseşti au pornit spre Lugansk

‘Cerem Rusiei să pună capăt anexării ilegale şi autoproclamate a Crimeii’, a declarat Rasmussen, în cadrul unei reuniuni cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în prima zi a summitului NATO de la Newport.

‘Cerem Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să oprească furnizarea de arme, combatanţi şi fonduri către separatişti’, a mai spus Rasmussen. ‘Facem apel la Rusia să renunţe la confruntare şi să aleagă calea păcii’, a mai spus el.

Citeşte şi Rogozin: NATO îi livrează Ucrainei arme din ţări est-europene

În cadrul întrevederii cu Poroşenko, Rasmussen a afirmat că NATO va colabora mai strâns cu Ucraina pentru a ajuta Kievul să-şi reformeze sectorul apărării şi pentru a-şi construi o armată modernă puternică, notează Xinhua, citată de Agerpres.

120 de blindate se îndreaptă din Rusia spre Lugansk

O coloană formată din 120 de blindate se îndreaptă dinspre Federaţia Rusă spre oraşul Krasnodon, regiunea Lugansk, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrii Lîsenko, în cadrul unui briefing la Kiev, informează Unian.ua.

Citeşte şi Interzicerea importului de Kalaşnikovuri în SUA a crescut cererea pentru astfel de arme

‘Circa 1.000 de unităţi de tehnică militară au fost reperate în zona oraşului Kamensk-Şahtinsk (regiunea Rostov a Federaţiei Ruse) şi lângă punctul de trecere a frontierei Rovenki (regiunea Belgorod a Federaţiei Ruse), care se învecinează cu Novopskov, regiunea Doneţk’, a subliniat Lâsenko.

În afară de aceasta, potrivit lui Lâsenko, dinspre Rusia în direcţia oraşului Krasnodon a fost reperată deplasarea unei coloane cu tehnică blindată, formată din cel puţin 120 de unităţi.

Rusia a desfăşurat forţe ‘fără precedent’ la frontiera cu Ucraina
     
Rusia a desfăşurat la frontiera cu Ucraina trupe şi echipament ‘mult mai puternice decât tot ce am văzut’ de la începerea confruntărilor dintre Kiev şi separatiştii proruşi, a anunţat joi Pentagonul, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Forţele (ruse) desfăşurate de-a lungul frontierei (cu Ucraina) au o capacitate excepţională, potenţialul lor de distrugere este unul fără precedent’, a declarat colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în timp ce în Ţara Galilor se desfăşoară un summit de două zile al NATO, unde criza ucraineană se află în centrul discuţiilor.

‘Există trupe la sol, o mai mare concentrare a pieselor de artilerie, a sistemelor de apărare antiaeriene, a rachetelor’, a detaliat colonelul Warren, potrivit căruia ‘peste 10.000 de militari ruşi’ ar fi fost desfăşuraţi de-a lungul frontierei. ‘Suntem extrem de îngrijoraţi’, a concluzionat el.