NATO intervine în combaterea traficului cu imigranţi în Marea Egee

Miniștrii apărării din NATO au fost de acord să sprijine și să participe la o misiune de supraveghere în Marea Egee între Turcia și Grecia, pentru a ajuta la combaterea traficului de migranți, a declarat joi ministrul american al apărării, Ashton Carter, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea Germaniei, Turciei și Greciei.

RomaniaTV.net
11 feb. 2016, 11:51
NATO intervine în combaterea traficului cu imigranţi în Marea Egee

‘NATO și toți ceilalți participanți la masa discuțiilor și-au exprimat disponibilitatea ca Alianța Nord-Atlantică să sprijine și să participe la această operațiune’, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles.

În cazul în care o astfel de misiune de supraveghere frontalieră va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premieră pentru NATO, organizație militară defensivă care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migranților din Europa din 1945.

Ca urmare a unei solicitări formulate oficial miercuri seara de către Berlin, Ankara și Atena, NATO își va utiliza navele poziționate în Marea Egee între Turcia și Grecia pentru a supraveghea apele și pentru a oferi informații autorităților turce și elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului. ‘Cele trei țări au subliniat necesitatea ca NATO să acționeze rapid, iar Statele Unite au fost întru totul de acord, pentru că sunt în joc vieți omenești”, a mai spus ministrul american al apărării, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Berlinul, Ankara şi Atena cer organizarea unei misiuni de supraveghere a NATO în Marea Egee

Potrivit acestuia, propunerea celor trei țări constă ‘în extinderea operațiunii maritime a NATO din Marea Mediterană”, în prezent comandată de Germania, pentru a răspunde crizei migranților. Toți migranții salvați de NATO vor fi duși înapoi în Turcia.

Unul dintre punctele sensibile îl reprezintă disputele teritoriale de zeci de ani între Atena și Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, notează DPA.Conform propunerii, cele două părți trebuie să se angajeze să nu intre în apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele.

Ideea implicării forțelor NATO a fost ridicată luni în cadrul unei întrevederi între premierul turc Ahmet Davutoglu și cancelarul german Angela Merkel la Ankara.