NATO: Noile manevre militare ale Rusiei riscă să ducă la escaladarea tensiunilor

Noile manevre militare ale Rusiei, începute joi în apropierea frontierei cu Ucraina, riscă să provoace o escaladare a tensiunilor în regiune, a avertizat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, citat de ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 17:58
NATO: Noile manevre militare ale Rusiei riscă să ducă la escaladarea tensiunilor

Desfăşurarea unor noi manevre în apropierea graniţelor Ucrainei face să crească tensiunile într-o situaţie şi aşa instabilă şi, totodată, încalcă acordul de la Geneva”, încheiat acum o săptămână între SUA, Rusia, UE şi Ucraina şi menit să ducă la detensionarea crizei ucrainene, a afirmat reprezentantul Alianţei, potrivit agenţiei de presă ruse.

”Rusia trebuie să se concentreze pe retragerea trupelor în cazărmi, pe reducerea riscului unei confruntări militare şi pe realizarea acordului de la Geneva, inclusiv prin condamnarea continuării acţiunilor violente în estul Ucrainei de către grupări ilegale înarmate”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Declaraţia sa intervine în contextul în care armata rusă a început joi noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară lansată de autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei.

”Am fost constrânşi să reacţionăm în faţa acestei evoluţii a situaţiei’, a justificat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, manevrele la care participă unităţi din districtele militare Sud şi Vest şi în cadrul cărora aviaţia rusă efectuează zboruri aproape de graniţa cu Ucraina.

Ulterior anunţului rus, presa ucraineană a indicat că operaţiunea armatei ucrainene în oraşul Slaviansk, din estul ţării, a fost suspendată.