NATO nu vede NICIO RETRAGERE a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat forţelor militare, care au participat la exerciţii în trei regiuni limitrofe cu Ucraina, să revină la bazele lor de dislocare permanentă, a declarat luni Kremlinul, potrivit Reuters. O sursă de la sediul NATO din Bruxelles a declarat pentru agenţia de presă menţionată că Alianţa nu vede deocamdată niciun semn al retragerii trupelor ruse de la graniţa ucraineană.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 11:00
NATO nu vede NICIO RETRAGERE a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina

Serviciul de presă al Kremlinului a explicat ordinul preşedintelui rus – comandantul suprem al armatei – prin încheierea manevrelor de primăvară, desfăşurate de trupele ruse. Acest demers ar putea să vizeze o diminuare a tensiunilor între Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, unde duminică urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale anticipate.

La Bruxelles, un ofiţer militar de la sediul NATO a declarat că Alianţa Nord-Atlantică nu vede niciun semn că trupele ruse ar reveni la baze. ‘Noi nu am văzut nicio mişcare pentru a confirma această informaţie’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un ofiţer aliat.

Kremlinul a anunţat anterior că Vladimir Putin a dat ordin ministrului său al apărării, Serghei Şoigu, ca trupele care au participat la manevre în trei regiuni din sudul Rusiei – Rostov, Briansk şi Belgorod – să revină la ‘bazele lor de dislocare permanentă’.

NATO susţine că Rusia a comasat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina, iar preşedintele Putin şi-a rezervat dreptul de a trimite armata pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă dacă este necesar.

Prezenţa trupelor ruse la graniţă a sporit tensiunea după anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie şi temerile că Moscova ar putea invada Ucraina pentru a-i sprijini pe separatiştii proruşi din estul ţării.

Potrivit Reuters, nu este clar pe moment cât de mulţi soldaţi ruşi s-au retras de la graniţa cu Ucraina, ca urmare a ordinului dat de Putin.

Citeşte şi Ministrul rus de Externe: „Criza din Ucraina îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti”

Preşedintele rus a mai anunţat o dată, la 7 mai, că a ordonat revenirea trupelor ruse de la graniţă la bazele lor, dar ulterior SUA au indicat că nu există semne privind o reducere a numărului de militari ruşi la frontiera ucraineană.

Într-un alt semnal de conciliere, Putin a salutat ceea ce Kremlinul a declarat că au fost primele contacte între guvernul ucrainean şi ‘susţinători ai federalizării’, care doresc mai multe prerogative pentru aceste regiuni rusofone din estul Ucrainei. Rusia vrea ca autorităţile de la Kiev să dialogheze direct cu separatiştii, notează agenţia de presă menţionată.

Putin a reiterat cererea ca guvernul de la Kiev să pună capăt urgent operaţiunii de represalii, aşa cum numeşte Kremlinul operaţiunea antiteroristă a autorităţilor ucrainene proeuropene, şi să-şi retragă trupele din est, sugerând că guvernul prooccidental al Ucrainei este de vină pentru violenţe.