NATO pledează în favoarea unor noi planuri de apărare în faţa Rusiei

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen susţine că 'agresiunea rusă' împotriva Ucrainei justifică pregătirea de 'noi planuri de apărare', într-un interviu acordat duminică ziarului francez Midi Libre, preluat de France Presse.

03 aug. 2014, 12:14
NATO pledează în favoarea unor noi planuri de apărare în faţa Rusiei

‘Vom spori exerciţiile militare şi vom pregăti noi planuri de apărare. Agresiunea rusă a fost un semnal de alarmă şi a creat o nouă situaţie de securitate în Europa’, a declarat Rasmussen pentru cotidianul regional.

‘Este îngrijorător pentru că mă gândesc că ambiţia preşedintelui Putin este de a stabili o sferă de influenţă în apropierea sa. Voi încuraja ţările NATO să îşi sporească investiţiile în apărare. În cursul ultimilor cinci ani, Rusia şi-a mărit cheltuielile de apărare cu 50%, în timp ce ţările NATO şi le-au diminuat pe ale lor cu 20% în medie. Trebuie să inversăm tendinţa’, a adăugat el.

‘Rusia consideră NATO ca un adversar’, a subliniat responsabilul. ‘Eu regret acest lucru, pentru că trebuie să dezvoltăm o cooperare fructuoasă între Vest şi Rusia. Dar trebuie să ne adaptăm la această nouă situaţie’, a continuat el.

Potrivit AFP, declaraţiile lui Rasmussen rezonează cu cele făcute de premierul britanic David Cameron, care a afirmat într-o scrisoare transmisă secretarului general al NATO şi liderilor celorlalte 27 de state membre ale UE dată publicităţii sâmbătă că NATO ar trebui să îşi regândească ‘relaţia pe termen lung’ cu Rusia şi să îşi sporească şi capacitatea de a reacţiona rapid la orice ameninţare.