NATO: Violarea spaţiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc NU a fost ACCIDENTALĂ

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, marţi, că violarea spaţiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc la sfârşitul săptămânii trecute "nu pare să fi fost un accident". 

06 oct. 2015, 09:07
NATO: Violarea spaţiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc NU a fost ACCIDENTALĂ

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, marţi, că violarea spaţiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc la sfârşitul săptămânii trecute „nu pare să fi fost un accident”, potrivit bbc.com.

Stoltenberg a spus, de aseemenea, că Rusia nu a oferit „nicio explicaţie reală” pentru cazul de violare a spaţiului aerian, pe care secretarul general al NATO l-a numit ca fiind „inacceptabil”.

Citeşte şi Un avion de luptă rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei. Avioane militare turce, ridicate de la sol

În faţa acestor acuzaţii, Rusia s-a apărat spunând despre incidentul de la sfârşitul săptămânii trecute că violarea spaţiului aerian al Turciei a durat „câteva secunde” şi că s-a datorat vremii nefavorabile, cu „ceaţă”, potrivit bbc.com.

Incidentul care a stârnit stupoare internaţională s-a produs deasupra regiunii Yayladagi, din sudul provinciei turce Hatay. „Avionul de luptă rusesc a trecut prin spaţiul aerian al Turciei, după ce a fost interceptat de două avioane F-16 turceşti ale armatei, care patrulau în regiune”, reaminteşte, la rândul său, cnn.com.

Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a dezminţit acuzaţiile privind incursiunea rusă în spaţiul aerian al Turciei, argumentând că „în anumite condiţii meteorologice nefavorabile, condiţiile de zbor se pot modifica”, iar tocmai acest lucru explică ceea ce s-a întâmplat. „Nu trebuie să luaţi în seamă teoriile conspiraţiei”, a  mai spus Konashenkov, voind să minimalizeze incidentul care a produs stupoare intenaţională.

Federaţia Rusă se va face responsabilă pentru orice incident nedorit

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost convocat marți, pentru a doua oară în ultimele două zile, la Ministerul turc de Externe pentru a i se prezenta „un protest ferm” față de a doua încălcare a spațiului aerian turc dinspre teritoriul Siriei, a anunțat o oficialitate a Ministerului de Externe turc.

Inițial, Turcia a raportat încălcarea spațiului său aerian de către un avion militar Su-30 sâmbătă, iar apoi, a informat că un MiG-29 neidentificat a pătruns duminică în spațiul aerian turc. Potrivit NATO, avioanele ar fi intrat în spaţiul aerian turc în zilele de 3 şi 4 octombrie.

Ministerul turc a avertizat, marţi, Rusia, că „Federaţia Rusă se va face responsabilă pentru orice incident nedorit care ar putea surveni la un moment dat”.

Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria, miercurea trecută.