Nava Costa Concordia revine la suprafaţă

Nava Costa Concordia va fi scoasă la suprafaţă. Pachebotul care a naufragiat la începutul anului trecut în largul insulei italiene Giglio ar putea să fie ridicat luni, după ce autorităţile au pus la punct cea mai scumpă operaţiune maritimă de salvare din istorie. Costurile totale pentru ridicarea uriaşei nave se ridică la aproape 600 de milioane de euro. Operaţiunea a început însă cu două ore întârziere, din cauza furtunilor care s-au abătut asupra insulei în timpul nopţii, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
16 sept. 2013, 08:12
Nava Costa Concordia revine la suprafaţă

La 20 de luni de la naufragiu, pachebotul domină în continuare peisajul Insulei Giglio, ca o amintire a clipelor de teroare prin care au trecut cei peste 4,200 de pasageri. 32 de oameni au murit în tragedie, iar doi oameni sunt în continuare dispăruţi.

Luni, nava ar putea să fie ridicată într-o operaţiune de amploare, la care participă 500 de ingineri.

Operaţiunea ar putea să dureze aproaximativ 12 ore, însă procedura este extrem de complicată, mai ales că vaporul are de două ori tonajul navei Titanic. Specialiştii au construit o platformă subacvatică care va muta nava, în timp ce mai multe sisteme de cabluri şi pârghii trebuie să o menţină stabilă. Totodată, muncitorii au pompat 18.000 de tone de ciment în saci pe care i-au pus sub pachebot pentru susţinere, astfel încât să prevină o eventuală fragmentare a vasului.

Inginerii care se ocupă de operaţiune au spus că nu este nicio garanţie că aceasta va funcţiona. Dacă nava nu va fi ridicată din prima, nu va mai fi încă o încercare. Dacă toată operaţiunea dă greş, nu este niciun plan de rezervă pentru această navă ruginită.

Abia după câteva săptămâni, probabil şi luni, nava uriaşă va putea fi remorcată şi îndepărtată de Insula Giglio.

Căpitanul Francesco Schetino este judecat pentru omucidere multiplă din culpă, abandonarea navei şi daune provocate mediului. El s-ar fi aflat în momentul tragediei alături de o tânără moldoveancă, considerată cel mai important martor din procesul său. În acest caz, cinci oameni au fost deja găsiţi vinovaţi pentru omor prin imprudenţă de un tribunal din Italia.