Navă spaţiale Soyuz, lansată cu trei astronauţi la bord spre Staţia Spaţială Internaţională

O navă spațială rusă Soyuz având la bord primul astronaut danez din istoria zborurilor cosmice și doi cosmonauți din Rusia și Kazahstan a decolat miercuri de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan cu destinația Stația Spațială Internațională, potrivit Agerpres.

02 sept. 2015, 06:45
Navă spaţiale Soyuz, lansată cu trei astronauţi la bord spre Staţia Spaţială Internaţională

Nava Soyuz TMA-18M a decolat de la Baikonur la ora 04:37 GMT, transportând pe danezul Andreas Mogensen, rusul Serghei Volkov și kazahul Aidin Aimbetov.

Citeşte şi Merkel: Uniunea Europeană NU ridică SANCŢIUNILE impuse Rusiei

Racheta a fost lansată. Totul este în ordine la bord„, a declarat agenția spațială rusă Roscosmos.

În urmă cu mai bine de o lună, guvernul rus și-a dat acordul pentru prelungirea până în 2024 a perioadei de exploatare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit unui anunț făcut de directorului Agenției spațiale din Rusia (Roscosmos), Igor Komarov. Executivul de la Moscova a ‘aprobat propunerea comună’, a afirmat Komarov, referindu-se la acordul convenit între Agenția Spațială Europeană (ESA), SUA și Rusia vizând prelungirea funcționării ISS cu patru ani după data limită prevăzută anterior, de 2020.

Citeşte şi Putin, pe picior de RĂZBOI: Exerciţii MILITARE de amploare în şase regiuni şi, în premieră, în Arctica

Această hotărâre a fost luată în contextul în care Rusia, ca și China — care nu participă la ISS — plănuiesc să-și construiască, în viitor, stații orbitale proprii. Stația Spațială Internațională — un proiect de peste 100 de miliarde de dolari — se deplasează cu 27.000 de kilometri pe oră la o distanță de aproximativ 385 kilometri de Terra.

Lansată în 1998, ISS este rodul cooperării dintre SUA, Rusia, Canada, Japonia și țările din Agenția Spațială Europeană (ESA). Formată din 11 module și uriașe panouri solare, ISS găzduiește permanent, din anul 2000, echipaje umane la bordul său. Până acum a fost vizitată de astronauți din 15 țări, potrivit NASA.