Neagu Djuvara, interviu-document: La noi, la români „hoţ” e un compliment, adică e deştept VIDEO

Neagu Djuvara împlineşte pe 18 august venerabila vârstă de 100 de ani. O viaţă dedicată istoriei, filosofiei şi diplomaţiei. Zeci de ani închinaţi studiului României şi a poporului român.

18 aug. 2016, 14:57
Neagu Djuvara, interviu-document: La noi, la români „hoţ” e un compliment, adică e deştept VIDEO

La împlinirea unui secol de viaţă, Neagu Djuvara vorbeşte despre cum se pot lecui românii de corupţie, dar şi ce ni se rezervă pe viitor. Paula Rusu a realizat un interviu în exclusivitate cu Neagu Djuvara, pentru România TV.

Am un păcat că să zic aşa, un fel de superstiţie. Nu-mi place să fiu lăudat prea mult în timpul vieţii fiindcă constat aşa în istorie că cei care sunt lăudaţi sunt uitaţi imediat după moarte. Aş fi preferat soarta unor oameni ca pictorul Van Gogh, care în toată viaţa lui săracul nu a putut vinde decât un tablou şi asta fratelui lui, care de milă i l-a luat şi acum e pictorul cel mai scump pe piaţă mondială„, spune Neagu Djuvara.

Citeşte şi Cei mai tineri vârstnici: Mihai Şora (99 de ani) îi urează La Mulţi Ani! lui Neagu Djuvara (100 de ani) pe Facebook

El vorbeşte şi despre exodul tinerilor în străinătate: „Tineretul român, asta e una dintre consecintele cele mai dramatice ale regimului comunist. România era ţara din Europa de unde se emigra cel mai puţin. Românul nu pleca, fie pâinea cât de rea, tot mai bine e în ţara ta. Comunismul i-a scârbit aşa de mult pe români de propria lor ţară, încât tineretul de îndata ce are un prilej pleacă şi nu se mai întoarce. Asta nu exista înainte„.

De asemenea, Neagu Djuvara vorbeşte şi despre corupţie. „Nici în trecut românaşul nostru nu a fost un model de educaţie. Vă dau o dovadă, ca să spun aşa. Bunica, când băieţaşul de 10 ani sau chiar de 6-7 ani e niţel mai isteţ la şcoală, spune: „Eeee… Ionică al meu e hoţ”. La noi la români hoţ e un compliment, adică e deştept (…) Chestia asta cu mita exista şi pe vremea când eram sub turci. Vodă îşi cumpăra tronul cu bani grei, pe care apoi trebuia să îi extorcheze de la poporul român. Aşa că e o poveste veche cu mita, dar pe vremea comunistă cred că s-a mai adăugat ceva, statul luându-ţi totul. Li s-a luat totul şi nu au putut trăi decât prin şmecherie şi furtişag şi asta s-a încuibat aşa în capul tineretului care s-a născut pe vremea aceea şi a rămas şi acum„.