Nebraska devine cel de-al 19-lea stat american care aboleşte pedeapsa cu moartea

Senatul statului american Nebraska a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, înlocuind pedeapsa capitală cu închisoarea pe viață.

21 mai 2015, 08:31
Nebraska devine cel de-al 19-lea stat american care aboleşte pedeapsa cu moartea

Deși guvernatorul republican Peter Ricketts a făcut un ultim apel pentru menținerea pedepsei cu moartea, camera unică a acestui stat din centrul SUA a adoptat legea care abolește pedeapsa cu moartea, cu efect retroactiv, conform unui comunicat al Senatului.

După două ore de dezbateri, senatorii au votat, marți, cu 32 de voturi pentru și 15 împotrivă abolirea pedepsei capitale.

Guvernatorul Ricketts a promis că se va folosi de dreptul său de veto pentru a se opune acestei legi, însă cele peste 30 de voturi pentru ale senatorilor sunt suficiente pentru a contracara acest demers. Prin urmare, Nebraska va deveni cel de-al 19-lea stat american, plus capitala federală Washington, care abolește oficial pedeapsa cu moartea.

Citeşte şi Premierul ungar susţine măsura introducerii PEDEPSEI cu MOARTEA şi în faţa Parlamentului European

Guvernatorul nu a anunțat imediat după vot dacă și când se va folosi de dreptul său de veto, care va fi însă de formă. El dispune de cinci zile pentru a face acest lucru.

Nebraska nu a mai executat niciun condamnat din 1997 și are 11 de deținuți pe ‘culoarul morții’, a căror sentințe de pedeapsă capitală vor fi transformate în închisoare pe viață.