Nebunie pentru tichetele Rabla. Cozi interminabile şi oameni nervoşi, în primele zile de program

Aproximativ 100 de maşini vechi sunt parcate în apropiere de Remat Bistriţa, firmă care nu a fost încă inclusă în Programul Rabla. Proprietarii, care au scris numerele de ordine pe vehicule, se plâng de lipsa de organizare şi de furturi din portbagaje.

RomaniaTV.net
27 mai 2013, 11:33
Nebunie pentru tichetele Rabla. Cozi interminabile şi oameni nervoşi, în primele zile de program

Sute de autoturisme sunt parcate în apropiere de Remat Bistriţa. Ca să nu îşi piardă rândul, proprietarii maşinilor şi-au scris „numărul de ordine” pe maşinile lăsate pe marginea drumului, în apropierea Remat Bistriţa, care se află pe şoseaua de centură a oraşului.

Unii dintre ei s-au plâns că hoţii au spart geamuri şi au furat din portbagaje, iar din această cauză alţi şoferi au renunţat să-şi mai aducă autoturismele pentru a le aşeza la coadă.

Marin Stupinean a venit la Remat Bistriţa luni dimineaţă, cu o Dacia veche, în speranţa că va primi un tichet valoric prin Programul Rabla 2013. La sosire a aflat însă că mai sunt 89 de proprietari de maşini în faţa sa şi că nu se ocupă nimeni de organizare sau de pază.

„M-am dus înăuntru şi am întrebat ce să fac cu maşina şi mi s-a spus să o parchez pe marginea drumului şi să-mi scriu numărul pe ea. Acum trebuie să mă duc să caut toate maşinile să văd ce numere sunt şi să scriu numărul meu pe ea. Mi-au zis că nu-i interesează ce fac cu maşina. Eu am plătit nişte prieteni să o aducă până aici, fiindcă nu am putut să o aduc singur, iar acum nu mai am ce face cu ea. Trebuie să o las aici. Nu se ocupă nimeni de organizare, nu zice nimeni nimic. Nu vor să spună nicio informaţie. E ca-n România, aici nimeni nu te informează, nu ştii ce să faci. Fiecare face ce vrea. Nu ştiu cum se va proceda. Dacă prind talon, cumpăr una nouă, dar acum trebuie să o las aici. Mi-e cam groază să nu mi-o fure pe bucăţi. Are vecinul una vişinie. A adus-o vineri şi de atunci până azi, i-a furat portbagajul, au dezmembrat-o hoţii”, a declarat Marin Stupinean.

La rândul său, Dumitru Pop, un alt proprietar care a venit, tot luni, cu maşina la Remat, a spus că şi-a lăsat şi el maşina la marginea drumului şi a scris pe ea numărul 91.

„Am lăsat-o aici. Sper că se ocupă cineva de pază. Nu ştiu cum se face. Nu ştiu câte vouchere vor fi. Dacă se fură, asta e, nu am ce să fac. Unde să o duc? Altă soluţie nu avem decât să le lăsăm aici”, a spus el.

În zona şoselei de centură a venit şi Alexandru Hiticaş. Bărbatul are la rândul lui o rablă şi nu ştie ce să facă cu ea pentru a primi un voucher prin Programul Rabla.

„Am şi eu o rablă, dar nu ştiu ce să fac. Acum văd că e coadă, dar nu am ştiut că alţii s-au aşezat la rând. Nu prea am curajul să o las aici, nefiind nimic păzit. E urâtă treabă. Nu ştiu cine le-a dat voie să le lase aici”, a afirmat Hiticaş.

Citeşte şi: Programul Rabla a început pe Internet. Tichetele se vând pe piaţa neagră, deşi încă nu s-au emis

Un alt bărbat, Ilie Albu, a spus că are un microbuz pe care vrea să-l predea tot prin Programul Rabla. „Vreau să-l aduc şi eu. Sunt multe maşini, poate prindem tichet. Eu nu am curajul să o las aici, la marginea drumului. Mă interesez unde-i rândul şi atunci o aduc, pentru se fură tot de aici. Dacă-s afară, normal că se fură, dacă nu stă nimeni să le păzească”, a spus Ilie Albu.

Până la prânz, în faţa Remat Bistriţa, de-a lungul şoselei de centură, erau circa o sută de rable parcate pe o parte a drumului, pe acostament.

Reprezentantul firmei Remat Bistriţa, Dan Bilegan, a declarat, luni, că nu ştie dacă firma va fi acceptată în Programul Rabla 2013.

„M-au înnebunit oamenii de cap. Au venit până acum 15 oameni în decurs de o oră să tot întrebe ce să facă cu rablele. Noi am pus un afiş, acolo, să citească şi să se intereseze pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu. Mai mult de atât nu ştim nici noi. Ne-am depus dosarul şi aşteptăm. Nu ştim dacă se ocupă cineva de organizarea listei de prioritate. Nu mă interesează maşinile parcate lângă compania noastră pe domeniul public. În incintă nu avem loc. AFM a spus clar: primul venit, primul servit. Cum se organizează ei, e treaba lor. S-ar putea la fel de bine să nu intrăm în program şi să ne respingă dosarul”, a declarat Dan Bilegan, potrivit Mediafax.

Potrivit Administraţiei Fondului de Mediu, 47.550 de maşini sunt mai vechi de zece ani în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Termenul pentru depunerea dosarelor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a fost 23 mai. În acest an, AFM va emite 20.000 de tichete pentru Programul Rabla, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012. Pe de altă parte, în cadrul programului deschis în acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori.

Programul „Rabla 2013” se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul limită în care tichetele vor fi acceptate la achiziţionarea unui nou autovehicul este 20 noiembrie. Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ, ci se va realiza în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Poliţiei Române.

Bugetul prevăzut în acest an pentru Programul Rabla este de 135 milioane lei.

Prin Programul Rabla (2005 – 2012) au fost casate în total 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi.