Discuţii la Ministerul Muncii pe legea salarizării. Marius Nistor: Sunt aspecte pe care nu le putem accepta

Grupul de lucru interministerial creat în vederea elaborării noii legi a salarizării publice a avut, luni, a doua întâlnire de lucru, la Ministerul Muncii.

25 ian. 2016, 08:37
Discuţii la Ministerul Muncii pe legea salarizării. Marius Nistor: Sunt aspecte pe care nu le putem accepta

Cred că a fost o întâlnire mai mult decât utilă pentru că am avut posibilitatea să clarificăm care sunt intențiile Ministerului Muncii în momentul de față. Cu alte cuvinte, se dorește cunoașterea situației existente din punct de vedere al salarizării în sistem, în clipa de față, care sunt corecțiile pe care le putem realiza până pe data de 10 februarie, existând un termen din acest punct de vedere, și mai departe vom vedea care va fi viziunea Guvernului vizavi de o lege a salarizării în domeniul bugetar„, a spus Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

În ceea ce privește criteriile de performanță, acesta a afirmat că o mare parte dintre acestea se aplică.

Avem gradația de merit, acordarea gradației de merit în sistemul de învățământ preuniversitar se face pe bază unei metodologii care implică din start îndeplinirea unor criterii prevăzute acolo. Dar este clar că sunt și anumite aspecte pe care noi nu le putem accepta și am am dat exemple numeroase legate de faptul că nu poți acorda un premiu unui cadru didactic în funcție de resursele extrabugetare atrase sau de numărul de comisii din care acesta face parte. În momentul în care vorbim despre salarizarea în funcție de progresul școlar, aici se pune problema cuantificării corecte a progresului în cauză, cum anume se va realiza acest lucru astfel încât să nu aruncăm într-o stare de haos toate unitățile școlare din România„, a declarat Marius Nistor.

Acesta a precizat că, dacă respectivele criterii nu sunt clare, cum ar fi o cuantificare clară a progresului școlar, cei care au obligația aplicării lor vor fi puși în imposibilitatea unor diferențieri.

„În momentul de față am cerut să se facă corecțiile necesare privind salarizarea în sistemul de învățământ preuniversitar. Sunt funcții didactice care sunt prevăzute de legea educației naționale, dar care nu se regăsesc pe actuala grilă de salarizare. Mai putem discuta despre problema diverselor sporuri care în a numite zone se acordă, în altele nu se acordă, și mă pot referi aici la sporurile de doctorat. De exemplu, sporul de doctorat pentru cei care au obținut doctoratul înainte de anul 2010 se acordă pe baza sumelor compensatorii, cei care și-au luat doctoratul după 2010 nu beneficiază de sportul respectiv. După apariția legii 71 problema s-a rezolvat parțial, numai că avem unități școlare în care se plătește doctoratul și pentru cei care și-au luat doctoratul după 2010, dar și unități școlare în care nu se acordă sporul de doctorat. Este doar un exemplu”, a mai afirmat Marius Nistor.

S-au notat toate disfuncţionalităţile, urmand ca impreuna la redactarea textului final de proiect de act normativ care va fi supus dezbaterii publice să fie introduse toate aceste neclarităţi. Finalizarea proiectului este prevăzută din 4 pana in 10 februarie. Legea devine functionala din momentul in care Parlamentul o va ratifica. Estimatul este ca proiectul sa intre in Parlament la inceputul lunii martie si se spera ca cel tarziu la jumatatea lui mai să fie promulgata„, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa”, după discuţiile de la Minister.