Neil deGrasse Tyson, acuzat de hărţuire sexuală. Astrofizicianul respinge acuzaţiile

Autorul şi astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson a respins duminică acuzaţiile de agresiune sexuală formulate împotriva sa de trei femei, unele dintre acestea referindu-se la fapte petrecute în urmă cu mai multe zeci de ani, potrivit AFP, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
03 dec. 2018, 11:39
Neil deGrasse Tyson, acuzat de hărţuire sexuală. Astrofizicianul respinge acuzaţiile

Neil deGrasse Tyson (60 de ani), realizator de televiziune cunoscut pentru lucrările sale de popularizare a ştiinţei, a pus capăt duminică, pe Facebook, unei lungi tăceri care a urmat după plângerile celor trei femei.

„Din diferite motive, cea mai mare parte justificate, unele nejustificate, bărbaţii acuzaţi de comportamente sexuale inadecvate în contextul actual ‘me too’ sunt consideraţi vinovaţi de către tribunalul opiniei publice”, a scris acesta.

Una dintre cele trei femei îl acuză pe Tyson că ar fi drogat-o şi violat-o pe vremea când erau amândoi studenţi la Universitatea Texas din Austin în 1984. Aceasta spune că a leşinat după ce i-a fost oferită o băutură şi îşi aminteşte că s-a trezit dezbrăcată, în patul tânărului bărbat.

Tyson spune că îşi aminteşte că ”au existat câteva momente de intimitate”, mereu în apartamentul acesteia, „fără să existe nimic ciudat sau neobişnuit în această prietenie”, a mai precizat astrofizicianul.

Cercetătorul spune că a fost uimit să citească, după 30 de ani, că este acuzat că ”a drogat şi violat o femeie”, pe care nu a recunoscut-o ”nici din fotografie, nici după nume”.

Cea de-a doua femeie care a formulat acuzaţii este, potrivit acestuia, o colegă care l-a abordat în 2009 pentru a-i cere o fotografie. Aceasta avea un tatuaj cu sistemul solar pe braţ. Tyson a recunoscut că probabil ”a căutat planeta Pluto pe umărul acesteia”, dar a spus şi că a fost surprins să afle că femeii i s-a părut ”bizar” acest lucru şi că a crezut că a a fost ”pipăită”.

„Nu a fost în niciun caz intenţia mea şi regret profund că s-a simţit astfel”, a scris acesta.

Cea de-a treia acuzaţie datează din vara lui 2018, când Tyson a invitat la domiciliul său o colegă asistentă de producţie. Ulterior, ”aceasta a intrat în biroul meu ca să-mi spună că a fost deranjată de seara respectivă. Ea a interpretat invitaţia ca o tentativă de seducţie”.

Tyson a recunoscut, de asemenea, că i-ar fi spus, cu ”stângăcie”, în mai multe ocazii, că, dacă o îmbrăţişează, s-ar putea ”să vrea mai mult”. I-a oferit o strângere de mână ”specială”, pe care a învăţat-o de la un ”nativ dintr-o rezervaţie din Grand Canyon”, dar pe care femeia a considerat-o drept deplasată.

Posturile de televiziune Fox şi National Geographic, care difuzează emisiunea ”Cosmos”, precum şi Muzeul de istorie naturală din New York, unde Tyson se ocupă de administrarea unui planetariu, au declarat că vor ancheta acuzaţiile.