Nelson Mandela „face progrese lente dar regulate”, anunţă preşedinţia sud-africană

Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, spitalizat de trei luni, "face progrese lente dar regulate", însă "este în continuare într-o stare critică", a anunţat duminică Preşedinţia sud-africană, relatează AFP.

RomaniaTV.net
12 aug. 2013, 09:18
Nelson Mandela „face progrese lente dar regulate”, anunţă preşedinţia sud-africană

Fostul preşedinte Nelson Mandela este în continuare tratat la spitalul din Pretoria, iar medicii l-au anunţat pe preşedintele Jacob Zuma” că face „progrese lente dar regulate”, a anunţat Preşedinţia într-un comunicat. „Echipa a amintit totodată că, deşi starea sănătăţii sale se ameliorează constant, Madiba rămâne într-o stare critică”, a adăugat ea, desemnându-l pe eroul luptei anti-apartheid cu numele său de clan.”Să continuăm să ne rugăm pentru recuperarea lui Madiba şi pentru sănătatea sa”, a îndemnat preşedintele Zuma, citat în comunicat.

Preşedintele sud-african, în mod teoretic singura persoană autorizată să ofere informaţii despre predecesorului său ilustru, nu a mai făcut acest lucru de la 31 iulie.

Zindzi, cea mai mică dintre fiicele lui Nelson Mandela, a declarat vineri pentru postul public de televiziune SABC că acesta este „pe zi ce trece mai alert, mai receptiv” şi că poate să coboare din pat şi stea aşezat câteva minute pe zi.

Winnie Madikizela-Mandela, fosta soţie a lui Mandela şi mama lui Zindzi, a anunţat joi că acesta respiră „normal”, în timp ce vizitatori de-ai săi au declarat în iulie că respiră asistat.

Ambele au subliniat că Mandela nu este pe cale să moară.

Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, a fost spitalizat de urgenţă pe 8 iunie, din cauza unei infecţii pulmonare. El aproape a murit la sfârşitul lui iunie, iar starea sa de sănătate este considerată „critică” începând din 23 iunie. Preşedinţia a anunţat, între timp, progrese constante, dar refuză să ofere detalii, invocând secretul medical.

Problemele pulmonare frecvente ale lui Nelson Mandela probabil că sunt legate de sechele ale unei tuberculoze contractate în închisoarea Robben Island, în largul oraşului Cape Town, unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenţie în celulele regimului de apartheid.