Nepotul şi ginerele lui Traian Băsescu, audiaţi la DNA în acelaşi timp

Dragoş Băsescu şi Radu Pricop sunt audiaţi miercuri la DNA în acelaşi timp. Ginerele lui Traian Băsescu a venit la DNA însoţit de avocatul său, Dan Apostol pentru a fi audiat în legătură cu dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi. Potrivit România TV, nepotul lui Traian Băsescu este audiat în legătură cu un dosar în care ar fi cerut unui om de afaceri cercetat de DIICOT suma de 1 milion de euro pentru soluţionare unui mandat de arestare şi pentru ridicarea sechestrului pe avere.

17 iun. 2015, 10:28

Dragoş Băsescu a fost adus miercuri dimineaţa cu mandat la sediul DNA în legătură cu acuzaţii de trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, nepotul lui Traian Băsescu ar fi cerut omului de afaceri Staicu Sandu cercetat de DIICOT suma de 1 milion de euro pentru soluţionare unui mandat de arestare şi pentru ridicarea sechestrului pe avere.

Citeşte şi: Dragoş Băsescu, nepotul lui Traian Băsescu, adus cu mandat la DNA: A cerut MITĂ DE 1 MILION EURO

La DNA este audiat în acelaşi timp şi Radu Pricop în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte alături de omul de afaceri Sergiu Lucinschi.

Legătura dintre Radu Pricop şi Dragoş Băsescu o reprezintă procurorul care pe atunci lucra la DIICOT, Remus Jurj, care s-a transferat la cerere în urmă cu câteva zile la Parchetul General, potrivit România TV.

Acest procuror avea în instrumentare dosarul care îl viza pe Alexandru Corpoş, cel care ar fi fost şantajat cu ajutorul lui Radu Pricop, dar şi pe Sandu Staicu, cel de la care Dragoş Băsescu ar fi cerut bani.

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost şi intermediarul mitei în dosarul în care sunt cercetaţi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

Citeşte şi: Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, la DNA: Procurorii au EXTINS urmărirea penală. Noile acuzaţii

Omul de afaceri care ar fi fost şantajat de Sergiu Lucinschi este Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, căruia i-au fost ceruţi bani de către Sergiu Lucinschi printr-un intermediar, respectiv Ciprian Nistor, pentru a-i fi soluţionate favorabil dosarele penale pe care le are la DIICOT.