NEREGULI GRAVE la un număr mare de GRĂDINIŢE din Harghita

Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor din Harghita au amendat un număr mare de grădiniţe cu program prelungit din judeţ, după ce au constat diverse nereguli în funcţionare, cele mai grave fiind cele privind calitatea alimentelor servite copiilor sau folosirea unor produse expirate.

10 oct. 2013, 07:32
NEREGULI GRAVE la un număr mare de GRĂDINIŢE din Harghita

Potrivit directorului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, Laurenţiu Moldovan, în decursul ultimelor două săptămâni au fost controlate 41 de grădiniţe cu program prelungit, particulare sau de stat, iar la 34 dintre ele au fost constatate abateri, potrivit Agerpres.

Cele mai grave probleme s-au constatat în ceea ce priveşte calitatea alimentelor servite copiilor, cum ar fi fi existenţa unor produse expirate (făină, ouă, margarină sau smântână) în blocul alimentar, depozitarea şi păstrarea lor necorespunzătoare, în unele situaţii fiind găsit parizer congelat sau smântână păstrată la temperatura camerei. De asemenea a fost găsit lapte fără documente de provenienţă, iar în unele situaţii copiilor nu li se oferea mâncarea prevăzută în meniul zilnic.

Printre problemele semnalate se mai numără, în unele cazuri, lipsa autorizaţiilor sanitare pentru bucătării, lipsa paturilor şi aşezarea saltelelor direct pe podea, lipsa paharelor de unică folosinţă şi utilizarea unor pahare care nu se dezinfectează, existenţa în grădiniţă a unor medicamente expirate din 2011 şi servirea unor mâncăruri nerecomandate copiilor.

CITEŞTE ŞI: Mai multe şcoli SANCŢIONATE şi autorizaţii sanitare retrase pentru grave deficienţe

Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor Harghita au aplicat 31 de amenzi, în valoare de 155.000 lei şi au dat 23 de avertismente scrise. Au fost oprite definitiv de la consum 34,5 kilograme de produse expirate.

Comisarul şef Laurenţiu Moldovan a precizat că la controalele din acest an s-a constatat că unii directori de grădiniţe nu s-au conformat măsurilor dispuse în anii trecuţi, atunci când li s-au aplicat doar câte un avertisment pentru deficienţele identificate.

„Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita va recontrola toate grădiniţele cu program prelungit, de stat sau particulare, unde s-au constatat abateri, pentru a verifica dacă s-au remediat deficienţele constate”, a spus comisarul şef Laurenţiu Moldovan.

El a mai adăugat că au fost şi cazuri fericite, de grădiniţe foarte bine dotate, cu mobilier nou şi unde se respectă toate normele în vigoare.