Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu, premierul refuză. Soluţia lui Dragnea UPDATE

Criză politică, cadou de ziua preşedintelui Iohannis: Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-ar fi cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta şi cu membri din Executiv, luni seară, la sediul partidului din Băneasa, potrivit România TV şi News.ro, care citează surse politice. Sorin Grindeanu a refuzat să plece de bună voie de la Palatul Victoria.

13 iun. 2017, 07:10
Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu, premierul refuză. Soluţia lui Dragnea UPDATE

UPDATE: Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au avut o nouă întâlnire marţi după-amiază, a doua în ultimele 24 de ore, premierul nu şi-a schimbat decizia de a rămâne în funcţie. Discuţiile dintre cei doi ar fi avut loc în sediul din Băneasa, potrivit unor surse politice. Dragnea a convocat pentru miercuri CExN al PSD, unde se vor lua o serie de decizii ca urmare a finalizării Raportului de evaluare a activităţii Guvernului. Dragnea ar lua în calcul schimbarea întregului Cabinet Grindeanu, prin retragerea sprijinului politic de către CExN, susţin sursele citate.

UPDATE Soluţia găsită de conduceresa PSD la refuzul premierului Sorin Grindeanu de a-şi da demisia este ca membrii PSD ai Guvernului să se prezinte cu demisiile scrise la şedinţa Comitetului Executiv de miercuri, lăsându-l astfel astfel pe Grindeanu premier fără cabinet, au dezvăluit surse politice pentru România TV.

De altfel, au fost miniştri care au spus deja că nu e nicio problemă pentru ei să-şi dea demisia, atâta vreme cât au fost numiţi pe funcţia respectivă.

Citeşte şi: Gabriel Petrea: Dacă partidul îmi va cere, eu voi demisiona din Guvern. Nu este o funcţie adusă de acasă

UPDATE Sorin Grindeanu a refuzat să plece de bună voie din funcţia de premier, arată sursele politice citate de România TV

Evaluarea miniştrilor Cabinetului Grindeanu în cadrul PSD, încheiată duminică, vine în spirijinul ideii de remaniere: nu mai puţin de 20 de miniştri au picat testul de evaluare şi doar trei au trecut: Carmen Dan, ministrul de Interne, Petre Daea, ministrul Agriculturii, şi Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Citeşte şi: Carmen Dan, despre o eventuală propunere de a prelua funcţia de premier: Nu mi s-a propus această funcţie

În cadrul discuţiilor care au avut loc la sediul PSD, luni seară, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia spunându-i că îi va retrage spijinul politic, au precizat sursele citate de News.ro.

De altfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, duminică seară, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar, Dragnea precizând că nu este o variantă pe care să o dorească.

Întrebat dacă este posibilă schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a răspuns: ”Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (…) Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo.”

La o întrebare privind reacţia partidului în cazul în care Sorin Grindeanu va refuza să demisioneze, în pofida unei eventuale decizii a PSD, Dragnea a răspuns: ”Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (…) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta”.

Citeşte şi: Victor Ponta: Susţin Guvernul PSD şi să nu ne facem de râs singuri. Guvernul este al României, nu al Teleormanului

Liviu Dragnea a mai spus, duminică, la România TV, că a fost încheiată evaluarea miniştrilor în interiorul PSD, urmând ca pachetul de propuneri pentru remedierea întârzierilor în aplicarea programului de guvernare să fie finalizat în cursul zilei de luni.

Anterior, premierul Sorin Grindeanu afirma, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate. El amintea că votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru „un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil”, iar încrederea acordată de români „nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt instabilitate”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar, Dragnea precizând că nu este o variantă pe care să o dorească.