Niciunul dintre candidaţii la preşedinţia Israelului nu a obţinut suficiente voturi. Cine merge în turul doi

Niciunul dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului nu a obţinut marţi majoritatea absolută necesară în Knesset (Parlamentul israelian) pentru a fi desemnat drept viitorul şef al statului, motiv pentru care va avea loc un al doilea tur pentru a-l alege pe cel de-al zecelea preşedinte al ţării, informează EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 11:19
Niciunul dintre candidaţii la preşedinţia Israelului nu a obţinut suficiente voturi. Cine merge în turul doi

Potrivit DPA, candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi sunt Reuven Rivlin (44 de voturi) şi Meir Shitrit (31 de voturi).

Succesorul preşedintelui Shimon Peres este desemnat în urma unui vot secret de cei 120 de deputaţi ai Knesset-ului. În cursă au mai rămas cinci din cei şase candidaţi care şi-au anunţat intenţia de a candida la 27 mai, după ce laburistul Binyamin Ben Eliezer, acuzat de corupţie, s-a retras.

Favorit este Reuven Rivlin, fost preşedinte al Knesset-ului şi membru al Likud (dreapta naţionalistă), susţinător al ‘Marelui Israel’ şi apărător fervent al democraţiei israeliene, care şi-a creat o statură de viitor preşedinte realizând o serie de arbitraje politice complexe în timpul carierei sale parlamentare. Reuven Rivlin are susţinerea partidului Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, care i-a sprijinit candidatura cu jumătate de gură, adversitatea personală şi ideologică dintre cei doi fiind de notorietate publică.

Un alt favorit al sondajelor, dar nu neapărat al deputaţilor era şi câştigătorul premiului Nobel pentru chimie în 2011, Dan Shechtman, un ‘outsider’ care speră să ajungă în al doilea tur, ceea ce media israeliene consideră totuşi puţin probabil.

Ceilalţi candidaţi au fost deputata de centru Meir Shitrit, plecată din Likud şi aleasă pe lista ministrului Tzipi Livni, fosta preşedintă a Knesset-ului Dalia Itzik, care avea avantajul de a cunoaşte culisele legislativului, şi fosta judecătoare a Curţii supreme Dalia Dorner, ale cărei şanse de a ajunge în cel de al doilea tur erau ‘aproape nule’, potrivit mass-media.

În Israel, postul de preşedinte este în mare parte onorific, iar atribuţiile executive rămân în mâinile prim-ministrului. Şeful statului are totuşi sarcina de a numi după alegerile legislative persoana însărcinată cu formarea unei coaliţii care să guverneze ţara.

Shimon Peres îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii iulie, înainte să împlinească 91 de ani.