Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu a fost reales, sâmbătă, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), acesta fiind al patrulea mandat la şefia instituţiei pentru criticul literar.

05 mai 2018, 13:08
Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România într-o competiţie cu Dan Lungu, Ştefan Mitroi, Simona Vasilache şi Narcis Zarnescu. Manolescu a obţinut 60,26% din voturi, mai precis 744, iar principalul contracandidat, Lungu, a obţinut 336 de voturi.

Ştefan Mitroi: „Nu mi se pare normal ca preşedintele Uniunii Scriitorilor să se eternizeze”

Adunările Generale ale Filialelor USR au avut loc în perioada 11 – 29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR. Membrii filialelor au votat într-o urnă pentru preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde fost cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă au votat pentru preşedintele USR.

Rezultatele alegerilor au fost consemnate într-un proces-verbal întocmit de Comisia de monitorizare a alegerilor, sâmbătă, în cadrul Consiliului USR.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla atunci la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Herta Muller, singura româncă laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, suspendată din Uniunea Scriitorilor. Motivul e incredibil

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013. Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici. În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 19 filiale organizate în România şi în Filiala Chişinău din Republica Moldova.