Nicolae Robu: Mă voi ocupa personal de proiectul de reabilitare a clădirii Facultăţii de Muzică

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, presei, că se va ocupa personal de proiectul de reabilitare a clădirii monument istoric "Primăria Veche", în care funcţionează Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest Timişoara (UVT), de pe ai cărei pereţi au căzut recent bucăţi de tencuială şi un grilaj metalic, după ce angajaţii din subordine nu şi-au făcut treaba timp de doi ani.

02 apr. 2018, 12:31
Nicolae Robu: Mă voi ocupa personal de proiectul de reabilitare a clădirii Facultăţii de Muzică

„Mă voi ocupa personal de acel proiect. (…). Este clădirea primăriei. (…). Cer de doi ani să se genereze un proiect pentru reabilitarea acelei clădiri, în totalitate, de la faţada exterioară la pereţii din curtea interioară şi curtea respectivă, până la interiorul clădirii şi acoperiş. Totul este foarte vechi şi trebuie reabilitat în întregime”, a declarat luni, presei, primarul Nicolae Robu.

Edilul s-a plâns că angajaţii primăriei nu lucrează în ritmul cerut de el, dar nici nu-i poate sancţiona prea aspru, întrucât se ajunge în instanţă, unde „de obicei, angajaţii câştigă împotriva instituţiilor şi ţi se râde în nas”.

„Personal, urmăresc sute de proiecte. Oamenii au cu totul alte obiceiuri decât s-ar potrivi cu stilul meu de lucru. Eu vin mereu cu abordare în forţă. Împing lucrurile pe fiecare proiect (…) şi îmi pun consilierii să mai meargă, între intervenţiile mele săptămânale, peste aparatul de specialitate şi să spună că i-a trimis domnul primar să vadă cum stau proiectele”, a comentat Nicolae Robu.

Edilul a anunţat de mai mult timp că clădirea Primăriei Vechi va intra în reabilitare, dar acum a aflat că proiectul de reabilitare nici nu este întocmit, iar formalităţile vor dura mult, pentru că va fi necesar şi avizul comisiei de Monumente a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş.

Primarul a mai amintit că nu a fost informat personal că ar exista vreun document de sesizare din partea UVT că ar trebui să se intervină în regim de urgenţă acolo pentru reparaţii, dar acum s-au luat măsurile pentru protejarea studenţilor şi a celorlalţi angajaţi ai facultăţii.

Biroul de presă al UVT a anunţat luni că prin contractul de comodat semnat în 2015 între UVT şi Primăria Municipiului Timişoara, primăria se obligă să execute lucrările de reparaţii curente sau capitale în ce priveşte fundaţia, acoperişul, zidul exterior (tencuiala), uşa de acces, ferestrele.

„Universitatea a înştiinţat primăria în repetate rânduri în ceea ce priveşte starea clădirii, încă din 2015, de la preluarea acesteia prin contract de comodat. Au fost trimise următoarele adrese în decembrie 2015, martie 2016 şi martie 2018. Având în vedere datele enunţate, considerăm inutilă orice discuţie cu privire la necunoaşterea situaţiei la nivelul serviciilor abilitate din cadrul primăriei”, conchide comunicatul de presă al UVT.

Clădirea Primăriei Vechi datează de la mijlocul veacului XVI, când cetatea era sub ocupaţie otomană şi servea ca baie turcească. Pe actuala clădire se mai păstrează o placă de marmură cu o inscripţie în limba turcă, care face referire la faptul că ”Această baie a fost ridicată în vremurile de groază, sub Ibrahim Ehan”. Două băi turceşti au fost descoperite în urmă cu trei ani, de arheologii timişoreni, în această piaţă.

Citeşte şi Studenţii Universităţii de Vest Timişoara sunt în pericol. Au început să cadă bucăţi din tencuială