Nicolae Timofti: Republica Moldova TREBUIE să semneze Acordul de asociere cu UE

Republica Moldova trebuie să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Nicolae Timofti, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, arătând în acest context că ţara sa ar putea întâmpina şi unele greutăţi.

RomaniaTV.net
07 apr. 2014, 10:10
Nicolae Timofti: Republica Moldova TREBUIE să semneze Acordul de asociere cu UE

În cadrul Consiliului a fost examinat dosarul privind semnarea Acordului de asociere în contextul situaţiei regionale şi al impactului semnării asupra Republicii Moldova, a declarat Timofti. „Noi trebuie să realizăm acest plan al nostru de semnare a Acordului. Asta este cel mai important”, a spus el.

În privinţa unor posibile provocări din partea Tiraspolului, Nicolae Timofti a declarat că autorităţile de la Chişinău trebuie să-şi îndeplinească planurile propuse. Totuşi, el nu a exclus şi anumite probleme. „Noi considerăm că trebuie să fim gata să întâmpinăm orice greutăţi care pot apărea pe parcurs”, a declarat preşedintele de la Chişinău.

Pe de altă parte, noul ministru al apărării Valeriu Troenco a declarat că a primit indicaţii ca să pregătească militarii şi echipamentul, dar nu a oferit detalii în ce scop. „Am primit indicaţii concrete de la preşedinte, care este şi comandantul suprem al forţelor armate, pentru a întreprinde măsuri de a spori vigilenţa în armată şi de a pregăti echipamentul. Sistemul militar trebuie să fie întotdeauna gata pentru a-şi exercita obligaţiile„, a declarat Troenco.

Republica Moldova urmează să semneze Acordul de asociere cu UE în prima jumătate a acestui an, iar mai mulţi experţi şi politicieni susţin că în această perioadă ar putea spori provocările din partea regiunii secesioniste transnistrene, dar şi presiunile din partea Rusiei.