Nicolae Timofti: Succesul Ucrainei este în interesul naţional al Republicii Moldova

'Suntem solidari cu autorităţile ucrainene în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul naţional al Republicii Moldova', a subliniat preşedintele moldovean Nicolae Timofti, în finalul convorbirilor purtate cu omologii săi din Ucraina şi Polonia, Petro Poroşenko, respectiv Bronisław Komorowski, care efectuează joi o vizită comună în Republica Moldova, relatează presa de peste Prut, potrivit Agerpres.

20 nov. 2014, 10:56
Nicolae Timofti: Succesul Ucrainei este în interesul naţional al Republicii Moldova

Cu această ocazie, Nicolae Timofti a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru parcursul european al Ucrainei şi a confirmat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului vecin, care se confruntă cu o politică agresivă din partea Federaţiei Ruse.

‘Am constat cu satisfacţie că între Moldova, Ucraina şi Polonia se consolidează o relaţie de prietenie şi de colaborare tot mai dinamică. Am abordat dezvoltarea dialogului şi a contactelor directe, perspectivele consolidării păcii în regiune, ale combaterii conflictelor’, a indicat Nicolae Timofti, într-o conferinţă de presă susţinută în finalul convorbirilor cu omologii său polonez şi ucrainean.

Citeşte şi Rogozin regretă că Republica Moldova nu s-a consultat cu Transnistria privind asocierea cu UE

Discuţiile purtate de cei trei şefi de stat s-au axat pe situaţia din regiune, parcursul european al Moldovei şi Ucrainei, asigurarea securităţii energetice, precum şi conflictul transnistrean.

Republica Polonă susţine parcursul european al Republicii Moldova şi va continua să ofere asistenţă în procesul de modernizare a ţării, a afirmat la rândul său Bronisław Komorowski.

Citeşte şi Liderul socialiştilor moldoveni, după o vizită la Moscova: Moldova va fi un stat prosper doar alături de Rusia

‘Am venit să ne exprimăm solidaritatea cu Moldova şi parcursul european al ţării. Libertatea – un obiectiv comun al tuturor statelor europene – trebuie să permită fiecărei naţiuni să decidă cum vrea să trăiască, cum îşi formează politica externă. Ne dorim ca R. Moldova să-şi găsească calea proprie spre Vest. Sunt convins că integrarea europeană nu va fi niciodată împotriva unei persoane sau a unei ţări, ci pentru viitorul statului. Dorim ca acest curs european să vă aducă succes şi prin alegerile parlamentare. Sperăm că moldovenii vor decide şi prin vot menţinerea acestui curs’, a menţionat Komorowski.

Varşovia va continua colaborarea cu guvernarea de la Chişinău pe calea implementării reformelor, indiferent cine va accede la putere după alegeri, a subliniat preşedintele Poloniei. ‘Orice guvern va fi un partener bun pentru noi, pentru continuarea reformelor. Polonia sprijină Republica Moldova’, a declarat Komorowski.

În cadrul vizitei la Chişinău, preşedinţii Poloniei şi Ucrainei au fost decoraţi joi cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova, în cursul unei ceremonii care a avut loc la reşedinţa preşedintelui moldovean Nicolae Timofti.

Citeşte şi România, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova

Poroşenko şi Komorowski au fost decoraţi pentru contribuţia deosebită la relaţiile dintre Republica Moldova şi cele două state, dar şi pentru susţinerea cursului european al Republicii Moldova, menţionează presa de peste Prut.

Media moldovene au relatat că avionul preşedintelui ucrainean a aterizat cu o întârziere de 20 de minute pe aeroportul din Chişinău, dând peste cap întregul program al vizitei. Cu toate acestea, gazdele nu s-au abătut de la punctele din program: preşedinţii Poloniei şi Ucrainei au fost primiţi cu onoruri militare.

Bronisław Komorowski şi Petro Poroşenko efectuează o vizită în Moldova, la invitaţia şefului statului, Nicolae Timofti, în contextul alegerilor parlamentare, prevăzute să aibă loc la 30 noiembrie.