Nicolăescu: Vrem să dăm 6-8 milioane de lei Institutului „Cantacuzino”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că intenţionează să aloce Institutului "Cantacuzino", suplimentar, între şase şi opt milioane de lei, din economiile la licitaţiile naţionale, banii urmând să fie folosiţi pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie.

22 nov. 2013, 14:59
Nicolăescu: Vrem să dăm 6-8 milioane de lei Institutului „Cantacuzino”

„Dacă vom face economii la licitaţiile naţionale centralizate, atunci vom aloca institutului şase-opt milioane de lei, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în comisiile parlamentare de sănătate reunite pentru discutarea şi avizarea proiectului de buget pe 2014.

Nicolăescu a explicat, cu aceeaşi ocazie, că Institutul „Cantacuzino” ar urma să producă, până la sfârşitul acestui an, 400.000 de doze de vaccin antigripal şi că Ministerul Sănătăţii urmăreşte reluarea funcţionării şi altor linii de fabricaţie, scrie Mediafax.

„Pentru acest sezon, vom primi, în prima decadă a lunii decembrie, 600.000 de doze de vaccin, în urma licitaţiilor organizate de minister, iar în intervalul 15-20 decembrie urmează să primim eşalonat, de la Institutul Cantacuzino, 400.000 de doze de vaccin”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Eugen Nicolăescu a precizând că o campanie de vaccinare antigripală va fi demarată numai atunci când specialiştii Institutului de Sănătate Publică vor considera necesară imunizarea populaţiei.

În mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Citeşte şi Nicolăescu: Aşteptăm avizul Comisiei Europene pe pachetul de servicii care va fi introdus din 2014