Nicolas Maduro s-a întâlnit cu un senator american, după alegeri. Washingtonul va răspunde cu sancţiuni suplimentare pentru Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-a întâlnit vineri la Caracas cu senatorul american Bob Corker, a anunţat guvernul venezuelean, la mai puţin de o săptămână după realegerea lui Maduro pentru un nou mandat de şase ani în urma unui scrutin nerecunoscut de Statele Unite, relatează sâmbătă Reuters.

26 mai 2018, 16:03
Nicolas Maduro s-a întâlnit cu un senator american, după alegeri. Washingtonul va răspunde cu sancţiuni suplimentare pentru Venezuela

Alegerile prezidenţiale au condus la o deteriorare a relaţiilor între Venezuela şi Statele Unite. Washingtonul a răspuns la votul pe care l-a numit nedemocratic cu sancţiuni suplimentare, determinând Venezuela să expulzeze doi importanţi diplomaţi americani de la Caracas. Statele Unite au luat măsuri similare.

„A fost o întâlnire foarte bună, este o veste bună pentru poporul venezuelean”, a declarat ministrul informaţiilor venezuelean Jorge Rodriguez, fără a oferi detalii despre subiectul discuţiilor.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat i-au arătat pe Maduro şi republicanul Bob Corker, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, strângându-şi mâinile la palatul prezidenţial Miraflores din Caracas. Niciunul dintre cei doi oficiali nu a dorit să facă declaraţii presei.

Maduro a anunţat marţi expulzarea a doi înalţi responsabili diplomatici americani ca răspuns la impunerea de noi sancţiuni economice de către Washington după realegerea sa controversată. El l-a acuzat pe însărcinatul cu afaceri american în Venezuela, Todd Robinson, de a fi orchestrat un complot militar împotriva sa, de dorinţa de a distruge economia ţării sale şi de a fi promovat absenteismul la scrutinul prezidenţial de duminică în Venezuela. Maduro l-a acuzat de asemenea pe un alt oficial diplomatic american, Brian Naranjo, că ar fi reprezentantul CIA la Caracas.

Realegerea lui Nicolas Maduro a fost criticată pe plan internaţional, de la SUA, la UE şi Grupul de la Lima, o alianţă de 14 ţări din America şi Caraibe, care au respins rezultatele anunţate de oficialii de la Caracas.