Niculae Havrileţ (ANRE): Nu se prevăd creşteri IMPORTANTE la preţul gazelor pentru IMM-uri

Preţul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va creşte semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor înregistrându-se o tranzacţie importantă la preţul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

27 nov. 2014, 10:37
Niculae Havrileţ (ANRE): Nu se prevăd creşteri IMPORTANTE la preţul gazelor pentru IMM-uri

Avem estimări în care nu se prevăd creşteri importante la preţul gazelor, în anul viitor, pentru IMM-uri. Sunt estimări care prevăd menţinerea preţului actual sau o mişcare de creştere, dar foarte mică, chiar dacă se liberalizează preţul gazelor pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizează pentru producerea de bunuri, conform definiţiei, sunt unităţi economice care prestează activităţi lucrative sub formă de producere de bunuri, sunt în zona eligibilă, deci sunt în piaţa concurenţială. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursă s-a înregistrat o tranzacţie importantă la care preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 90 de lei, de la 89,4 lei, preţul la care s-a oprit preţul de liberalizare din calendar”, a afirmat Niculae Havrileţ, citat de Agerpres

Potrivit şefului ANRE, tariful pentru 2015 nu va produce perturbări ale activităţii economice în sectorul IMM-urilor: „Dacă ţinem cont că este perioadă de iarnă şi, în general, preţul este mai mare, considerăm că nu există elemente de creştere uriaşă a preţului care ar putea produce eventuale perturbări ale activităţii economice sau chiar elemente de risc. În acest moment şi pe întreg parcursul acestui an, zona concurenţială a avut şi are preţul mai mic decât preţul practicat în zona reglementată. Cel mai sănătos lucru pentru funcţionarea pieţei este de a elimina zona reglementată”.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, precizând că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

Ministrul a explicat că, în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie, consumul de gaze în România este la nivelul cel mai ridicat, iar populaţia are prioritate pentru a consuma gazul produs în România.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat că a obţinut de la Comisia Europeană acordul ca CET-urile să aibă acelaşi regim ca şi până acum, în cursul zilei de joi urmând să primească un răspuns dacă autorităţile europene vor accepta ca spitalele, şcolile, grădiniţele şi căminele de bătrâni să fie asimilate consumatorului casnic.

Ministrul a spus că intenţionează să pună în aplicare aceste lucruri săptămâna viitoare prin intermediul unei Hotărâri de Guvern