Nicuşor Dan: Cu un partid nou, asemănător cu USR, Maia Sandu a reuşit să mobilizeze oamenii să voteze

Președintele USR Nicușor Dan a declarat, luni, că rezultatul alegerilor din Republica Moldova îngrijorează, dar este foarte important ca România să încurajeze procesul democratic din această țară, adăugând că o felicită pe Maia Sandu care, cu un partid asemănător USR, a reușit să mobilizeze oamenii.

14 nov. 2016, 20:42
Nicuşor Dan: Cu un partid nou, asemănător cu USR, Maia Sandu a reuşit să mobilizeze oamenii să voteze

„Este foarte important ca România să încurajeze procesul democratic din Republica Moldova. România s-a dus cu bani către Republica Moldova, asta este un lucru bun, însă nu s-a dus cu sprijinirea acelor inițiative locale, fie că este presă independentă, fie că este vorba de ONG locale care să lupte pentru democrație în Republica Moldova. Asta este un lucru pe care trebuie să-l facem împreună cu ajutorul financiar pe care este bine să-l continue”, a afirmat Nicușor Dan.

El a spus că o felicită pe Maia Sandu că, în ciuda unor resurse financiare infime, a reușit, cu un partid nou care este asemănător cu USR, să mobilizeze oamenii și să îi facă să iasă să voteze.

Citeşte şi: Igor Dodon spune că va lupta pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE

„Cu toate că rezultatul nu ne place și ne îngrijorează, vreau să o felicit pe Maia Sandu pentru că este remarcabil ce a reușit să facă. Am fost la Chișinău și am văzut-o acum o lună când strângeam semnături de la românii din afară și resursele lor financiare cu care erau în campanie erau infime. Și în ciuda acestor resurse, au reușit să mobilizeze oamenii și să îi facă să iasă să voteze. E remarcabil că a făcut asta cu un partid nou care este foarte asemănător cu USR”, a adăugat liderul USR, conform Agerpres.

Potrivit lui Nicușor Dan, miza adevărată pentru Republica Moldova sunt alegerile parlamentare.

„Miza adevărată sunt alegerile parlamentare, fie că ele vor fi în 2018, fie că vom avea alegeri anticipate. Acolo este foarte important ca partidele pro-europene să câștige. Faptul că Maia Sandu a reușit să facă 48% în turul II aduce în prim planul politicii din Republica Moldova partidul pe care ea l-a construit și care poate să fie un element important în alegerile parlamentare”, a mai apreciat Nicușor Dan.

USR nu vrea în Guvern persoane îndoielnice

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat că formațiunea sa se va opune intrării în Guvern a unor persoane asupra cărora ar putea plana suspiciuni de alocare discreționară a unor fonduri.

Întrebat, luni seara, la Realitatea TV, dacă USR va impune un veto în cazul unor astfel de persoane, el a răspuns „fără îndoială”.

„Nu o să o spunem public, o să i-o spunem lui Dacian Cioloș și Dacian Cioloș o să aibă grijă ca un astfel de personaj să nu fie ministru. (…) În al doilea rând, o condiție cu care noi intrăm la guvernare este ca în termen de șase luni — un an, pe care o să îl negociem și o să îl impunem în programul de guvernare care va fi votat în Parlament: să avem o verificare sistematică a tot ce înseamnă achiziție publică în România. (…) În felul acesta putem să stopăm un furt din banul public, la achizițiile publice, cam de 4-5 miliarde de euro pe an”, a spus el.

Nicușor Dan a adăugat că USR dorește ca mecanismul prin care se alocă banii de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către orașe și comune să fie flexibil, dar „bazat pe reguli și criterii, așa cum este alocarea fondurilor europene”.

El a reiterat că USR nu va face alianțe cu partidele care îl susțin pe Dacian Cioloș, în schimb va negocia exclusiv cu acesta legat de programul de guvernare.

„Nu vom cere miniștri sau secretari de stat. Vom avea un cuvânt de spus în ce privește toți miniștrii care vor forma acest guvern și vom avea o presiune pozitivă pe guvern pentru ca lucrurile la care s-a angajat să se întâmple, și derapaje — care, evident că vor exista — să fie sancționate imediat”, a precizat liderul USR.

El a adăugat că pentru USR ar fi fost mai ușor să se afle în opoziție, pentru a-și consolida structurile.

„Dacă vom fi în situația fericită în care mandatele noastre, cu mandatele PNL și cu mandatele unor partide care susțin această variantă vom avea o guvernare, fără îndoială, USR va avea un cuvânt de spus. Nu venim aici să facem o poză cu primul ministru. Nu ne-am luptat zece ani pentru respectarea legii în România pentru ca să venim să facem o poză. (…) Ar fi fost mai confortabil să fim în opoziție: un partid nou, de opoziție, se consolidează, își face structuri. Ar fi fost mult mai simplu, însă așa cum mi-au spus oamenii chiar ieri și alaltăieri la Sibiu și Brașov, asta ar însemna să pierdem patru ani din viață. Eu nu vreau să pierd patru ani din viață”, a spus el.

Nicușor Dan a estimat că USR va obține la alegerile parlamentare 10-15%, menționând că formațiunea a comandat un sondaj pentru care va obține rezultatele pe 23 noiembrie.