Nigel Farage renunţă la UKIP, partidul pe care el l-a creat

Membru fondator al UKIP, Nigel Farage a rupt legăturile cu partidul al cărui membru fondator a fost, acuzând conducerea acestuia că  încercă să-l  "trimită" în justiţie, în faţa "extremiştilor", cum ar fi fondatorul Ligii Engleze de Apărare, Tommy Robinson.

04 dec. 2018, 19:36

„Părăsesc cu durere în inimă UKIP”, a declarat Farage, marţi. „Nu mai este partidul Brexitului de care ţara noastră are atâta nevoie”, a continuat el.

Farage a acuzat partidul că încearcă să introducă „extremişti”, descriindu-l ca fiind la ora actuală un partid „obsedat de Islam şi de Tommy Robinson”. Într-o emisiune la radioul LBC, Farage a avertizat că o alianţă cu Robinson ar întina reputaţia partidului şi va da apă la moară lobby-ului anti-Brexit în anii următori.

După demisia lui Farage de la şefia UKIP, în 2016, partidul încearcă să convingă un grup demografic mai tânăr şi mai dinamic. Actualul şef al partidului, Gerard Batten, a cooptat în acest an pe internet o cohortă de personalităţi de dreapta.

Citeşte şi UE este deschisă unui parteneriat fără precedent după Brexit

Una dintre acestea, Tommy Robinson, pe numele său adevărat Christopher Yaxley-Lennon, care a fost numit „consilier pentru reforma penitenciarelor, de pildă.

Farage nu este însă singura personalitate politică a UKIP care abandonează „corabia” UKIP după nominalizarea lui Robinson. Fosta vice-preşedintă, Suzanne Evans, a părăsit partidul lunea aceasta, denunţând „direcţia perversă” pe care Batten o dirijează către centru.