Ninge abundent în nordul ţării. Traficul rutier este îngreunat în mai multe zone VIDEO

Ninge abundent de mai multe ore în nordul ţării, judeţele cel mai afectate fiind Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Drumarii intervin cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialelor antiderapante, însă misiunea lor este îngreunată de căderea masivă de zăpadă. Informaţii în timp real despre starea drumurilor puteţi obţine de AICI.

05 ian. 2017, 06:33
Ninge abundent în nordul ţării. Traficul rutier este îngreunat în mai multe zone VIDEO

UPDATE 13.00 O AVALANŞĂ s-a produs în apropiere de Baia Mare, după ninsorile abundente. Două persoane au fost salvate de jandarmi, după ce au rămas blocate în autoturism.

UPDATE 10.40: Având în vedere cele două mesaje de înrăutăţire a vremii transmise astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile în intervalele 5 ianuarie 2017, ora 22:00 – 6 ianuarie 2017, ora 20:00 , respectiv, 6 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto sunt rugaţi să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Citeşte şi NINSORI ABUNDENTE în Maramureş. Un echipaj de poliţie a rămas înzăpezit VIDEO

Traficul rutier, îngreunat din cauza ninsorii abundente

Traficul rutier pe DN18, în Pasul Gutâi, între localităţile Baia Sprie şi Mara, din judeţul Maramureş, a fost restricţionat, joi dimineaţă, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza ninsorii abundente. În zonă intervin mai multe utilaje de deszăpezire.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunţat, joi dimineaţă, că în judeţul Maramureş, pe DN18, Pasul Gutâi, între localităţile Baia Sprie şi Mara, din cauza ninsorii abundente, s-a luat măsura restricţionării traficului greu.

Prefectul de Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, a declarat pentru news.ro că aproximativ 11 utilaje de deszăpezire intervin în Pasul Gutâi, până acum neexistând maşini rămase blocate în zăpadă. El a precizat că trei utilaje au fost aduse de la Oradea şi unul de la Dej pentru a ajuta la curăţarea zăpezii de pe şosea.

În judeţul Maramureş a început să ningă din nou, joi dimineaţă, după ce miercuri a nins toată ziua.

În Pasul Gutâi s-a intervenit pentru deszăpezire şi miercuri, când au fost aduse opt utilaje şi un remorcher, pentru a se fluidiza traficul. De asemenea, drumarii au acţionat cu cinci utilaje şi în zona Cavnic, pe DJ 184.

Autorităţile din Maramureş le recomandă şoferilor să circule cu atenţie, să reducă viteza de deplasare în zonele cu zăpadă şi să-şi echipeze autovehiculele cu lanţuri.

În Bistriţa-Năsăud circulația pe drumurile publice se desfășoară în condiții de iarnă, în urma ninsorilor căzute în ultimele 24 de ore, carosabilul fiind umed și acoperit cu zăpadă frământată.

Potrivit site-ului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe drumurile naționale din județ (DN 17, DN 17C, DN 17D și DN 15A) s-a intervenit în cursul nopții cu 37 de utilaje de deszăpezire și 171 de tone de material antiderapant.

O situația mai specială a fost în Pasul Tihuța, pe DN 17, unde ninsoarea a dus la scăderea vizibilității sub 200 metri, iar rafalele de vânt au atins 60 kilometri la oră. Din acest motiv, poliția nu a permis mașinilor echipate necorespunzător să traverseze pasul.

Șoferii nu au fost, însă, mulțumiți de modul în care au intervenit autoritățile și au postat pe paginile de socializare mesaje legate de experiențele prin care au trecut. Cei care au avut de traversat DN 17C spre județul Maramureș, prin Dealul Ștefăniței, spun că echipajele de deszăpezire nu au intervenit prompt și eficient, același lucru fiind reproșat și Primăriei municipiului Bistrița, unde străzile erau acoperite joi dimineață cu zăpadă frământată.

Citeşte şi COD PORTOCALIU de VISCOL şi NINSORI în 11 judeţe şi în Capitală. COD GALBEN în alte 15 VEZI HARTA