NINSORI abundente înainte de Paşte şi COD GALBEN de ploi şi inundaţii. Cum va fi VREMEA IN APRILIE

Ninge încontinuu în judeţele Prahova şi Harghita. Pe unele șosele din aceste judeţe se circulă ca în plină iarnă, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină. La munte, stratul de zăpadă măsoară deja un metru. 

16 apr. 2014, 07:14
NINSORI abundente înainte de Paşte şi COD GALBEN de ploi şi inundaţii. Cum va fi VREMEA IN APRILIE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un cod galben de ploi însemnate cantitativ şi ninsori abundente

În intervalul 16 aprilie, ora 18.00 – 17 aprilie, ora 20.00 va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50 l/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent şi vor fi rafale de vânt de peste 70 km/h.

Circulaţie în condiţii de iarnă pe drumurile situate la altitudine în Harghita

Traficul rutier pe sectoarele de drum din Harghita aflate la altitudine se face în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor care au căzut marţi noaptea şi miercuri dimineaţă.

Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat pentru AGERPRES că ninge în zonele străbătute de DN 12C, la Lacu Roşu, DN 12A, Lunca de Sus şi DB 13B, pe vârful Bucin. Drumarii au acţionat cu trei utilaje de deszăpezire şi 12 tone de material antiderapant. Pe carosabil este zăpadă frământată tratată cu antiderapant, motiv pentru care şoferii sunt rugaţi să circule preventiv.

Şi pe drumul judeţean care face accesul către staţiunea Băile Harghita se circulă cu dificultate din cauza zăpezii, în vreme ce în localitate ninge viscolit.

VEZI ŞI PROGNOZA METEO DE PAŞTE

Ninsoare viscolită în staţiunea Harghita Băi

Este pentru a opta zi când se înregistrează ninsori în staţiunea Harghita Băi, situată la 1.350 de metri altitudine, fapt ce creează dificultăţi celor care trebuie să ajungă în această zonă. Maşina de pâine şi autobuzul de călători nu au putut să urce în staţiune, din cauza zăpezii de pe drumul judeţean ce atinge, în unele locuri, şi 10 centimetri. Câteva maşini, neechipate de iarnă, s-au întors din drum, iar mai mulţi muncitori, care trebuiau să ajungă în staţiune, au fost nevoiţi să parcurgă pe jos mai mulţi kilometri.

Nici proprietarii de pensiuni din zonă nu sunt foarte încântaţi de această vreme, mai ales că vine Paştele şi turiştii ar dori să aibă parte de temperaturi mai prietenoase.

„Mă chinui şi eu să urc în staţiune. E zăpadă, nu e curăţat, e dezastru. Din păcate nu se poate schia, pentru că zăpada e moale şi am avea nevoie de câteva grade cu minus în termometre pentru a avea condiţii de schi. (…) În plus, trebuie să ne vină nişte musafiri de Paşte şi voi suna la agenţie ca să-i informez pe oameni că la noi e iarnă, să fie pregătiţi pentru o astfel de vreme. Parcă ne pregătim de Crăciun, nu de Paşte”, a declarat pentru AGERPRES Ioan Falati, administratorul unei pensiuni din Harghita Băi.

Staţiunea Harghita Băi, situată la o altitudine de 1.350 m, este localitate aparţinătoare municipiului Miercurea Ciuc şi beneficiază, anual, de 150 de zile de zăpadă, fiind asaltată de mii de iubitori ai sporturilor de iarnă.

În Masivul Postăvaru stratul de zăpadă depăşeşte 60 de cm

Circulaţia rutieră în judeţul Braşov se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar fără blocaje de trafic sau restricţionări, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi.

„În judeţul Braşov nu sunt drumuri blocate sau cu circulaţia restricţionată miercuri dimineaţa, dar se circulă mai greu în zona Fundata pe DN73, între Predeal şi Braşov din cauza ninsorii căzute în ultimele ore. Carosabilul este negru, dar umed, fără strat de zăpadă şi de aceea se recomandă şoferilor să circule cu atenţie în zona serpentinelor”, a spus comisarul-şef Liviu Naghi.

În schimb, în Poiana Braşov, în Masivul Postăvaru se poate schia în condiţii foarte bune, stratul de zăpadă fiind de peste 60 de cm.

„Nici în iarna care s-a încheiat nu am avut strat atât de mare de zăpadă. Şi în staţiune s-a ajuns la un strat consistent de 20 de cm. Se poate schia destul de bine pe pârtiile Drumul Roşu şi Sulinar. Nu circulă telescaunul, dar circulă cele două telecabine”, a precizat unul dintre cabanierii de la Cabana Postăvarul, din Masivul Postăvarul.

Strat de zăpadă s-a depus şi la Predeal de peste 20 de cm. „Se poate schia pe pârtia Clăbucet, fără ca aceasta să fie amenajată. Noi am strâns plasele de protecţie, şi toate utilajele pentru amenajarea pârtiei, însă cei care doresc să schieze o pot face pe pârtia neamenajată. Nu ne-am gândit că se va întoarce iarna”, a precizat Rodica Lazăr de la Primăria Predeal.

Strat de zăpadă de peste 10 cm s-a depus şi în zona Bran-Moieciu, Zărneşti, şi peste 20 de cm în zona Fundata.

Ninge şi în Pasul Tihuţa

Răcirea vremii a adus miercuri dimineaţă precipitaţii sub formă de ninsoare şi în Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, străbătut de DN 17, unde a început să se depună un nou strat de zăpadă, iar circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de carosabil umed.

Şeful Secţiei de drumuri naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, a declarat pentru AGERPRES că în zonă acţionează trei utilaje, care deja au răspândit aproximativ 15 tone de sare pe carosabil.

Alexandru Slavita a precizat că, potrivit meteorologilor, ninsorile vor continua până joi dimineaţă, însă nu vor fi însemnate din punct de vedere cantitativ.

Ultima ninsoare a avut loc săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, când stratul de zăpadă a măsurat aproape zece centimetri, însă acesta s-a topit în decurs de 24 de ore.

În municipiul Bistriţa, temperatura înregistrată miercuri dimineaţă a fost de 5 grade Celsius.

VEZI ŞI Zăpadă de UN METRU la Bâlea Lac

Ninsoarea a afectat şi judeţul Argeş

CENTRUL INFOTRAFIC: Miercuri dimineaţa, în județul Argeș, pe DN 73, pe raza localității Fundata, între kilometrii 86 și 92, fusese luată măsura restricționării circulației autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza precipitaţiilor sub formă de ninsoare. În jurul orei 11.00, restricţia de tonaj a fost ridicată.

Pentru siguranţa lor şi a partenerilor de trafic, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere următoarele:

· să circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcție de distanța de vizibilitate și de starea suprafeţei carosabile;
· să nu bruscheze comenzile autovehiculului;
· să mărească distanţa, în mers, între vehicule;
· să folosească, mai ales, frâna de motor atunci când rulează pe suprafeţe alunecoase;
· să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă.
De asemenea, celor care se deplasează în interiorul localităţilor urbane le recomandăm:
· să lase liber centrul intersecţiei;
· să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor;
· să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
· să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor destinate transportului public de persoane;
· să fie atenţi la semnalele poliţiștilor rutieri.

VEZI şi HARTA INDICELUI DE RĂCIRE: Minus 32 de grade pe masivul Ţarcu. HARTĂ STRAT DE ZĂPADĂ