Ninsorile fac prăpăd. 16 localităţi din şase judeţe din sudul ţării, fără energie electrică

Şaisprezece localităţi din judeţele Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Giurgiu, Vâlcea şi Dolj au rămas fără energie electrică din cauza ninsorii şi a viscolului. Capitala şi 16 judeţe din sudul şi vestul ţării sunt de marţi sub avertizare meteo. Vezi lista drumurilor cu probleme de circulaţie.

27 nov. 2013, 09:01
Ninsorile fac prăpăd. 16 localităţi din şase judeţe din sudul ţării, fără energie electrică

Reprezentanţii Electrica au informat MAI că, miercuri dimineaţă, erau intervenţii pentru remedierea avariilor şi reluarea alimentării cu energie electrică în 16 localităţi din judeţele Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Giurgiu, Vâlcea şi Dolj.

În judeţele Argeş, Giurgiu şi Mehedinţi au fost activate, din ordinul prefecţilor, Comandamentele Operaţionale Judeţene, iar dacă va fi necesar, astfel de comandamente vor fi înfiinţate şi în alte judeţe.

În ultimele 24 de ore au intervenit peste 3.200 de poliţişti de la rutieră, ordine publică şi transporturi, cu peste 900 de mijloace.

Circulaţia este îngreunată, miercuri, pe mai multe drumuri din judeţele Argeş, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea, unde s-a depus un strat de zăpadă între unu şi trei centimetri, însă nu sunt porţiuni de drum închise din cauza vremii.

Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, pe unele artere rutiere din aceste zone, stratul de zăpadă amestecată cu material antiderapant măsoară între unu şi trei centimetri.

Poliţiştii le recomandă şoferilor ca înainte de a porni la drum să se intereseze despre condiţiilor pe traseul pe care urmează să îl parcurgă, la numărul de telefon 9360 (Comandamentul Central de Iarnă) sau pe paginile de internet www.politiaromana.ro – secţiunea Infotrafic/situaţia drumurilor naţionale şi www.cnadnr.ro.

Vezi lista drumurilor cu probleme de circulaţie

În Capitală zăpada a căzut fără oprire încă de la ora 19.00 luându-i prin surprindere pe bucureştenii care se gândeau că iarna va întârzia anul acesta. Şi cum în Capitală este o regulă că vremea rea pune probleme în trafic, nici de această dată situaţia nu a fost altfel. în marile intersecţii şoferii şi-au pus nervii la încercare. Pentru ca stratul de zăpadă să nu se aştearnă pe carosabil, autorităţile locale scos aproape 70 de utilaje la lucru.

Capitala şi 16 judeţe din sudul şi vestul ţării sunt de marţi sub avertizare meteo. Până miercuri la ora 14 va ninge, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, viscolind zăpada.

Primăria Municipiului Bucureşti precizează că, având în vedere scăderea temperaturii, au fost deschise centrele destinate persoanelor fără adăpost, respectiv Complexul de Servicii Medicale din strada Theodor Pallady (700 de locuri), Adăpostul „Sf. Luca” din cartierul Berceni (170 de locuri) şi Centrul de Asistenţă pentru Mamă şi Copil din Şoseaua Viilor (50 de locuri).

Pentru orice sesizare privind serviciile publice de apă, căldură şi electricitate, bucureştenii pot suna la numărul gratuit 0800.800.868, pus la dispoziţie de municipalitate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică COD GALBEN, de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol pentru intervalul 26.11.2013, ora 20.00 – 27.11.2013, ora 14.00.

Din cauza ninsorilor abundente din ultimele ore este PERICOL DE AVALANŞĂ pe mai multe trasee montane din ţară. Autorităţile au interzis turiştilor să folosească mai multe trasee periculoase din Argeş şi Vâlcea.

Conducătorii auto că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehicululelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă este prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, însemnând de la 720 la 1.600 de lei) şi este însoţită de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Citeşte despre: Amenzi usturătoare pentru şoferii cu maşini fără ANVELOPE DE IARNĂ. Vezi ce sancţiuni riscă