Nivel de alertă crescut în SUA pentru un vulcan din Alaska

Oamenii de știință au ridicat, luni, nivelul de alertă pentru un vulcan aflat în zona insulelor Aleutine din Alaska după ce a fost detectată o explozie pe munte, auzită de locuitorii din Nikolski, un oraș mic aflat la 72 kilometri distanță, informează Reuters.

25 oct. 2016, 05:30
Nivel de alertă crescut în SUA pentru un vulcan din Alaska

Nivelul de alertă pentru vulcanul Cleveland, un vârf de 1.730 de metri de pe insula Chuginadak, la circa 1.504 kilometri sud-vest de Anchorage, a fost ridicat la portocaliu de la galben de către Observatorul Vulcanic din Alaska.

Codul portocaliu, al doilea ca importanță pe scală, este emis când un vulcan dă semne de ”neliniște” cu un ”risc potențial de erupție”, potrivit observatorului. Codul roșu este emis când erupția este iminentă.

Vulcanul, numit după unul dintre președinții SUA, Grover Cleveland, se numără printre vulcanii cei mai activi din Alaska, iar cenușa expulzată în momentul erupției ar putea reprezenta o amenințare pentru traficul aerian.

La începutul acestui an, vulcanul Pavlof din Peninsula Alaska a erupt aruncând în aer un jet de cenușă de circa 6.096 metri înălțime.