NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI. 27 de muzee şi 22 de organizaţii culturale, deschise

NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI. Un număr de 27 de muzee și 22 de organizații culturale vor fi deschise la București, pe 21 mai, în Noaptea Muzeelor, propunând publicului diverse de evenimente, au anunțat organizatorii, miercuri, într-o conferință de presă.

18 mai 2016, 14:55
NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI. 27 de muzee şi 22 de organizaţii culturale, deschise

NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI. În București sunt spre 50 de locuri în care se întâmplă lucruri frumoase de Noaptea Muzeelor. Dincolo de muzeele mari, consacrate, marile muzee naționale, cele nouă muzee deschise de la Muzeele Bucureștiului, sunt și o serie de spații culturale alternative foarte interesante care și-au deschis porțile — Orășelul Cunoașterii, Casa Experimentelor, Ferma Animalelor.

În premieră, la ediția din acest an a Nopții Muzeelor, partenerii de la izi.Travel, platformă de storytelling, au invitat muzeele participante la un concurs în cadrul căruia cele mai bune cinci ghidaje audio-video realizate de muzeografi au fost premiate cu un bilet de participare la conferința „We are museum”, o conferință importantă pentru domeniul muzeologiei, care se desfășoară între 6 și 8 iunie în București, la Muzeul de Artă Contemporană.

VEZI ŞI: Noaptea Muzeelor 2015: Mormintele vedetelor de la Cimitirul Bellu din Capitală au devenit atracţii turistice

Câștigătorii competiției au fost două muzee din București — Muzeul Național de Artă Contemporană și Muzeul Național de Istorie a României— unul din Craiova — Muzeul de Artă, unul din Maramureș — Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești, și Muzeul de Artă din Tulcea.

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2016, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, pe lângă Galeria Națională și Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expozițiile „Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, „150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România” și „Oglinzile Orientului” — expoziție deschisă în avanpremieră la parterul Galeriei Naționale.

Evenimentele de la Muzeul Național de Istorie a României vor avea loc sub semnul celebrării a 44 de ani de la inaugurare.

Muzeul Național de Geologie propune, în intervalul orar 19,00 — 23,00, o serie de expoziții tematice, Expoziția „110 ani de la înființarea Institutului Geologic al României”, piese de colecție, proiecții, precum și conferința tematică „Dispariții misterioase ale viețuitoarelor”.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială „Tudor Arghezi”, în timp ce la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, între orele 18,00 — 1,00, va fi posibilă vizitarea gratuită a expunerii permanente.

Muzeul Căilor Ferate va fi deschis între orele 20,00 — 3,00, bucureștenii putând vizita expoziția permanentă, precum și să vizioneze o serie de proiecții de filme istorice feroviare în microcinemateca instituției.

Opera Comică pentru Copii invită publicul de toate vârstele, între orele 16,00 — 1,00, la o expoziție inedită de peste 100 de costume din cele mai apreciate producții de operă, balet, operetă și musical din stagiunile OCC. Evenimentul include și o vizită surpriză — în premieră — în spații secrete ale clădirii.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european, desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.

Vezi si: NOAPTEA MUZEELOR 2016. Lista muzeelor din Bucureşti care îşi deschid porţile gratuit pentru vizitatori