Noi alegeri locale la anul pentru primarii care au făcut saltul în Parlament

Românii scoși din nou la vot, anul viitor. După ce au răsuflat ușurați duminică, după alegerile parlamentare, gândindu-se că nu vor mai avea de mers la vot doi ani, în 2019, când își vor alege eurodeputații și președintele României, alegătorilor li se pregătește o surpriză. 

15 dec. 2016, 11:07

La anul, sute de mii de români vor fi nevoiți să meargă din nou la vot, întrucât, localitățile în care trăiesc vor rămâne fără conducere. Concret, o parte dintre cei în  care oamenii și-au pus nădejdea și le-au acordat încrederea că vor face din urbea lor una prosperă și i-au ales ca primari, au decis să lase scaunul de edil, pentru un loc mai luxos în Casa Poporului. Astfel, primarii care au devenit în urma votului de duminică senatori și deputați vor renunța la post și vor decide ca 4 ani să fie parlamentari. 

Decizia acestora nu este deloc lipsită de sens. Cum funcția de primar nu-ți oferă deloc imunitate în fața legii, și cum mulți dintre edili au probleme cu legea, aceștia vor să își asigure libertatea, cel puțin 4 ani. Este cazul concret al edililor din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, și a celui din Târgu Jiu, Ioan Cârciumaru, care, cel mai sigur, vor renunța la primărie și vor demisiona pentru a fi parlamentari.

Emanoil Savin, primarul etern al Bușteniului se pare că s-a plictist de aerul curat de munte și vrea să își petreacă următorii ani în Casa Poporului, el reușind să devină senator PSD.

În cazul Olguței Vasilescu lucrurile stau chiar mai bine. Aceasta are șanse mari să ajungă chiar omul trei în România, întrucât liderul PSD Liviu Dragnea vrea să o propună la șefia Camerei Deputaților.

Mulți primari au candidat la parlamentare, pentru a-și asigura imunitatea pentru 4 ani. Se știe că procurorii sunt cu ochii în patru pe primari. Unii au ales să mergă în Parlament să scape de probleme. Își pun oameni la primărie, îi susțin și totul va fi bine. Vor fi tot ei primari, dar din umbră”, spun surse politice pentru Libertatea. Aceleași surse mai spun că vor schimba legea electorală în așa fel încât un ales local să nu mai poată candida la un post de parlamentar, sau ca alegerile locale și parlamentare să fie organizate în aceeași zi în așa fel încât un candidat să aibă o singură opțiune.

Un parlamentar vrea să-i taxeze pe edilii din noul Parlament

Decizia unor primari, abia aleși în vară, de a candida pentru un loc de deputat sau de senator la alegerile din 11 decembrie a stârnit nemulțumiri în actualul Parlament. Motivul? Organizarea alegerilor locale, drept pentru care parlamentarii se gândesc să-i pună la plată pe primarii care vor să fugă din orașele sau localitățile în care au fost aleși. 

Unul dintre cei care le-a pus gând rău „dezertorilor” este deputatul independent Daniel Oajdea care ar vrea ca toți cei care lasă o primărie fără șef să scoată bani din buzunar și să plătească alegerile pentru noul edil. „Nu mi se pare firesc și nici normal ca odată ce ai fost votat de cetățeni, să le întorci spatele și să fugi de răspundere. 

Cei care se gândesc să lase primăria pentru un loc de senator sau deputat, vor trebui să plătească din buzunar costul alegerilor care se vor organiza în urma demisiei sale”, a declarat Oajdea.