Noi nume pe lista de consilieri a lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis şi-a ales o parte din viitorii colaboratori. Alături de Dan Mihalache, vehiculat ca viitor şef al cancelariei prezidenţiale, echipa noului preşedinte al României ar putea să-i includă deputatul George Scutaru, Iulia Huiu, fostă consilieră a lui Tăriceanu, transmite digi24.ro.

26 nov. 2014, 15:51
Noi nume pe lista de consilieri a lui Klaus Iohannis

Iniţial, Klaus Iohannis a încercat să aducă la Cotroceni o serie de lideri liberali din eşalonul doi cu care a lucrat în timpul interimatului în fruntea PNL. Rând pe rând, însă, el a fost refuzat de vicepreşedintele Eduard Hellvig, prim-vicepreşedinţii Alina Gorghiu şi Dan Motreanu, dar şi de fostul ministru Lucian Isar, susţin surse din apropierea viitorului preşedinte.

În aceste condiţii, Klaus Iohanis ar fi optat pentru numirea actualului secretar adjunct al PNL, Dan Mihalache că viitor şef al cancelariei prezidenţiale. Vorbitor de germană, Mihalache s-a ocupat şi de coordonarea Departamentului de Strategie al PNL. Conform aceloraşi surse, Iulia Huiu, actuală consilieră a lui Dan Mihalache, va fi numită consilier pe zona de analiză politică.

Cea mai importantă achiziţie pentru Klaus Iohannis este actualul lider al deputaţilor PNL, George Scutaru, specialist pe probleme de apărare şi siguranţă Naţională ce va ocupa fotoliul de consilier prezidenţial de profil.

Istoricul Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, îl va însoţi pe preşedintele ales la Cotroceni în calitate de consilier prezidenţial pentru relaţia cu Autorităţile publice şi Societatea Civilă.

Pe zona de politici economice şi sociale este preferat sociologul Cosmin Marinescu, conferenţiar doctor la ASE Bucureşti. Departamentul legislativ ar putea fi condus de Mihaela Ciochină, actual director al departamentului similar al Senatului. Totodată, vor fi menţinuţi în funcţii, şefa protocolului, Delia Dinu, dar şi cel care conduce cancelaria Ordinelor, Gheorghe Angelescu.

Noutatea va consta în crearea a două noi departamente în cadrul administraţiei prezidenţiale, unul pentru românii din diaspora şi Republica Moldova ce va fi condus de sociologul Dan Dungaciu, un expert pe astfel de probleme, şi al doilea pentru revizuirea Constituţiei, unde se caută un specialist.

„Preşedintele ales va dori, probabil că Administraţia prezidenţială să aibă o anumită configuraţie, în funcţie şi de priorităţile domniei sale. Probabil că vor fi anumite inovaţii instituţionale. Vom avea un departament pentru probleme constituţionale separat. Şi pentru reforma instituţiilor politice”, a spus Dan Mihalache, secretar adjunct al PNL.

Klaus Iohannnis are încă echipa incompletă. La Educaţie este vehiculat numele Simonei Pop, şefa Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu.

Pentru departamentul de politică externă, el a purtat mai multe discuţii cu o serie de diplomaţi de carieră, la fel şi pentru Afaceri Europene, în timp pentru funcţia de purtător de cuvânt se caută un specialist pe comunicare, nu neapărat din presă.

Citeşte şi Alina Mungiu-Pippidi nu vrea consilier la Cotroceni. Cine se află pe lista de sfătuitori ai lui Klaus Iohannis