Noi raiduri aeriene nocturne împotriva rebelilor proiranieni în Yemen

Avioanele coaliției arabe au lansat o nouă serie de raiduri nocturne în Yemen împotriva unor obiective militare rebele la Sanaa, precum și la est de capitală și în vestul țării, au indicat luni localnici, citați de AFP.

30 mart. 2015, 08:23
Noi raiduri aeriene nocturne împotriva rebelilor proiranieni în Yemen

Este cea de-a cincea noapte consecutivă de raiduri ale coaliției, condusă de Arabia Saudită, împotriva rebelilor șiiți, susținuți de Iran, care au preluat controlul asupra capitalei și a unor largi zone din Yemen. Un corespondent al AFP a relatat că zgomotul de la survolul avioanelor s-a putut auzi între orele locale 21.00 (duminică) și 05.30 (luni) la Sanaa.

Coaliția de zece țări arabe a fost formată la cererea președintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, pus în mare dificultate săptămâna trecută în sud de către rebelii șiiți, numiți Houthi, și aliatul lor, fostul președinte Ali Abdallah Saleh.

Liderii Ligii Arabe au decis crearea unei FORŢE MILITARE comune în lupta împotriva terorismului

Potrivit unor locuitori din Sanaa, au fost vizate în cursul nopții trecute poziții deținute de către rebeli și soldați ai Gărzii Republicane (pro-Saleh) în Jebelal-Hahdeine, care domină palatul prezidențial. Unii martori au afirmat că, la intrarea dinspre sud în Sanaa, a fost vizată și o tabără a Gărzii Republicane, rămasă fidelă lui Saleh. În împrejurimile Marib, la 140 de km est de Sanaa, au fost bombardate radare și baterii de rachete sol-aer, au indicat surse ale administrației locale.

În vestul Yemenului, o tabără a apărării antiaeriene a fost vizată în orașul Hodeida, precum și mai multe poziții militare din Mokha, o localitate portuară situată mai la sud, conform declarațiilor unor locuitori.

Obiectivul coaliției arabe, care a fost aprobat duminică la summitul arab de la Sharm el-Sheikh (Egipt), este de a-i determina pe rebeli să depună armele și să se retragă din orașele și teritoriile cucerite.

Din Riad, purtătorul de cuvânt saudit al coaliției a afirmat duminică seara că ”operațiunile împotriva milițienilor șiiți se vor intensifica în următoarele zile”. ”Nu va mai fi nici un loc sigur”, a avertizat generalul Ahmed Assiri, referindu-se la Houthi și la partizanii ex-președintelui Saleh.