Noi reguli: Pariorii nu mai comit o infractiune cand pariază online, statul ii taxeaza pe operatori

O nouă lege reglementează din 13 februarie piaţa jocurilor de noroc şi introduce reguli pentru pariurile online. Mai precis, datorită noii legi, casele de pariuri se pot licenţia de-acum uşor în România, cu efecte benefice pentru siguranţa jocului şi chiar şi pentru bugetul statului.

RomaniaTV.net
27 feb. 2015, 15:50
Noi reguli: Pariorii nu mai comit o infractiune cand pariază online, statul ii taxeaza pe operatori

Casele care vor să opereze pariuri online pentru jucătorii români vor fi nevoiţi să se licenţieze de-acum înainte, arată OUG 92/2014, actul care reglementează în sfârşit acest domeniu şi care a intrat în vigoare la 13 februarie. Legea are încă devoie de norme de aplicare, iar acestea sunt pregătite pentru sfarsitul lunii martie, moment din care se va forma piaţa românească a pariurilor online, ca şi concurent adevărat al alternativelor străine, spun agenţii de pe piaţă. “Pe online, acum, se joacă şi se operează la negru. Conform legii vechi, abrogată în momentul în care a fost aprobată noua legislaţie, jocul pe online era considerat infracţiune şi se pedepsea cu puşcăria şi confiscarea sumelor. Acum, dacă joci la un site neautorizat, se consideră contravenţie. (…) Pe legea veche, era o reglementare care prevedea că între operatorul online şi Ministerul Finanţelor Publice trebuia să fie un operator de monitorizare şi raportare, însă condiţiile impuse pentru activarea acestei entităţi erau atât aberante, încât nu a fost nimeni interesat de această activitate, iar legea s-a blocat. Acum, firma de online se poate conecta direct serverului Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc”, a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinori din România (AOCR), în ziarul Bursa

„Din perspectiva noastră, această modificare se impunea de ceva vreme deja, având în vedere atât interesul ridicat al operatorilor internaţionali de jocuri de noroc pentru piaţa românească (în special cu privire la jocurile de noroc online), dar şi modificările aşteptate de operatorii locali cu privire la jocurile de noroc tradiţionale”, arată Ana-Maria Baciu, partner la NNDKP, în aceeaşi publicaţie.

Oficialul NNDKP susţine că modificările privind reglementările fiscale sunt binevenite într-o industrie din care autorităţile aşteaptă în viitor o creştere semnificativă a veniturilor colectate pentru bugetul de stat. Modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2014 pot fi considerate cu adevărat o reformă în ceea ce priveşte domeniul jocurilor de noroc, în special în sectorul online, consideră şi Cristian Radu, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.  Deşi jocurile de noroc on-line au fost reglementate în România încă din decembrie 2010, existenţa unor cerinţe imposibil de îndeplinit a condus la situaţia de astăzi, în care nu există niciun organizator de jocuri de noroc on-line licenţiat în România.

“Cu titlu de exemplu, pentru a obţine o licenţă de exploatare, organizatorul de jocuri de noroc online trebuia, printre altele, să prezinte Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc un contract încheiat cu un operator de control şi monitorizare al activităţii organizatorului, însă un asemenea operator nu a fost niciodată autorizat în România. Prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2014, sunt eliminate cerinţele imposibil de îndeplinit, fiind astfel deschisă pe jumătate uşa organizatorilor de jocuri de noroc online care sunt interesaţi de piaţa din România”, a explicat Radu.