Norica Nicolai: Cer revizuirea listei cu românii care au drept de vot. E o sfidare fără precedent

Eurodeputatul Norica Nicolai, candidat al PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European (PE), i-a solicitat joi premierului Victor Ponta să soluţioneze de urgenţă problemele legate de inadvertenţele privind lista oficială cu cetăţenii cu drept de vot dată publicităţii de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 13:59
Norica Nicolai: Cer revizuirea listei cu românii care au drept de vot. E o sfidare fără precedent

‘Ieri (miercuri -n.red.), AEP a dat publicităţii cifra oficială a electoratului din România: 18.303.915 cetăţeni români cu drept de vot. În România care are, după ultimul recensământ, 20 de milioane, 18 milioane votează. Asta înseamnă că Guvernul Ponta şi-a bătut joc de votul de la referendum dat de cele 7,5 milioane de cetăţeni (…). S-a promis clar că se va valida recensământul, se vor face liste electorale corecte care să nu cuprindă în situaţia de faţă peste 1, 4 milioane de cetăţeni despre care nu ştim. Sunt minori şi nu votează, sunt peste 18 ani şi votează, sunt în ţară, nu sunt în ţară. Toate aceste lucruri dovedesc o sfidare fără precedent şi o bătaie de joc la adresa României. Ce Guvern e ăla care nu ştie numărul populaţiei pe care o guvernează căruia i se adresează prin politici? Una este să te adresezi în politici la 18 milioane de majori, la 4 milioane sau 5 milioane de minori. Nu îi interesează. Doar o cifră rezonabilă care să le poată permite intervenţii în procesul de votare, în buna tradiţie a multor alegeri de până acum, ceea ce nu este corect’, a afirmat Norica Nicolai în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a făcut un apel către premierul Victor Ponta să procedeze de urgenţă la revizuirea listei electorale şi să lămurească situaţia cetăţenilor de etnie maghiară din Ardeal, cu dublă cetăţenie, care ar fi votat în alegerile generale recente din Ungaria.

‘Îi cer domnului Ponta să facă clar o precizare cu privire la numărul de cetăţeni români de etnie maghiară care s-au înscris să voteze pentru partidele de la Budapesta. Aşa cum prevede legea românească şi recomandările europene, nu au voie să voteze pentru două liste separate. (…)Pentru alegerile care tocmai s-au încheiat au fost pe liste 170.000 de maghiari înscrişi şi au votat o mare parte dintre ei pentru FIDESZ şi alte formaţiuni politice. Vrem să ştim foarte clar dacă aceşti oameni îşi menţin opţiunea şi pentru europarlamentare. Este foarte important pentru rezultatul alegerilor în Ardeal. Aceste două întrebări trebuie să aibă un răspuns cât mai urgent pentru că intrăm într-o campanie electorală pornind de la nişte neadevăruri care pur şi simplu pălmuiesc cetăţeanul român care probabil nu contează în viziunea domnului Ponta’ a spus eurodeputatul liberal.

Eurodeputatul PNL care candidează pentru un nou mandat în regiunea de nord-vest a României a subliniat că îşi doreşte o campanie electorală onestă, care să schimbe tonul în politică.

‘Aştept ca aceste alegeri să aibă o importanţă majoră şi pentru România. Eu sper – şi din punctul de vedere al PNL lucrul acesta se v-a întâmpla – că vom avea, în final, în România, o altfel de politică. Nu aia făcută cu carnea de pui, nu aia făcută cu bani, nu aia făcută cu găleţi, nu aia făcută cu presiuni din partea unor lideri politici aflaţi la putere pentru a chema oamenii la vot, ci una care să se adreseze cetăţenilor’, a subliniat Norica Nicolai.