Norica Nicolai, despre declaraţiile lui Cazanciuc pe tema becului de la SIPA: Nu e verosimil. E banc, 4 oameni plimbă o masă

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, vineri, că explicaţia dată de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc pe tema schimbării becului din arhiva SIPA "nu e verosimilă", întrebându-se de ce a fost nevoie şi de un fost angajat al SRI, şi solicitând ca şi preşedintele Klaus Iohannis să se implice în această dispută.

RomaniaTV.net
26 mai 2017, 12:06
Norica Nicolai, despre declaraţiile lui Cazanciuc pe tema becului de la SIPA: Nu e verosimil. E banc, 4 oameni plimbă o masă

Întrebată despre explicaţiile date de Robert Cazanciuc pe tema intrării în arhiva SIPA pentru a schimba un bec, Nicolai a afirmat că aceasta nu este verosimilă.

E un banc celebru, câţi ne trebuie ca să schimbăm un bec? Patru, ca să plimbăm o masă. Despre asta vorbim. Nu, nu mi se pare deloc (verosimilă – n.r.), haideţi să fim foarte serioşi. Deci nu ştiu ce caută SRI în această poveste. Chiar dacă este fost SRI„, a spus ea.

Europarlamentarul a cerut desecretizarea tuturor rapoartelor, inclusiv cele care ar fi ajuns la CSAT.

Am o foarte mare problemă de funcţionare a statului în momenul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de siguraţă naţională – de ce CSAT, care se presupune că este instituţia cea mai respectată în ierarhia instituţională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit ce s-a întâmplat acolo?„, a continuat europarlamentarul.

Norica Nicolai a cerut ca şi Klaus Iohannis să ia o poziţie în acest scandal.

Ce poate face preşedintele? Preşedintele poate să ne spună ce conţine acel raport, să-l desecretizeze, şi preşedintele trebuie să ne spună foarte clar, în momentul de faţă, cum vede domnia sa implicarea unui serviciu de informaţii  – pentru că asta este SIPA – în monitorizarea puterii judecătoreşti„, a afirmat ea.

Europarlamentarul Norica Nicolai a spus că aşteaptă de la președintele Klaus Iohannis să ia o decizie în privința arhivei SIPA, fiind de părere că este nevoie ca toate rapoartele să fie desecretizate.

Cred că trebuie desecretizate toate rapoartele. Am o foarte mare problemă de funcționare a statului, în momentul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de siguranță națională. De ce CSAT, care se presupune că este instituția cea mai respectată în ierarhia instituțională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit, ce s-a întâmplat acolo? Dacă de la Traian Băsescu nu am așteptat și nu voi aștepta niciodată nimic, aștept de la Klaus Iohannis să ia o decizie„, a afirmat, vineri, Nicolai, la Parlament.

Întrebată ce decizie ar putea să ia Klaus Iohannis, europarlamentarul consideră că trebuie stabilit „în ce măsură această arhivă a putut fi utilizată de diverse persoane pentru a șantaja magistrați sau lideri politici”, iar, în al doilea rând, trebuie văzut „care va fi soarta acestei arhive, ce se va întâmpla cu ea”.

„Președintele poate să ne spună ce conține acel raport, să-l desecretizeze, și președintele trebuie să ne spună foarte clar, în momentul de față, cum vede domnia sa implicarea unui serviciu de informații — pentru că asta este SIPA — în monitorizarea puterii judecătorești„, a explicat Norica Nicolai.

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi, la Parlament, despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie care a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, neavând acces la niciun document. Social-democratul a susţinut că a fost doar o operaţiune „strict administrativă”.

Florin Teodor Andronache a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat  venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de „ofiţer”, iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI.