Normele privind aplicarea legii pensiilor parlamentarilor, trimise la Guvern pentru aviz

Normele de aplicare pentru legea privind acordarea indemnizațiilor speciale parlamentarilor care au împlinit vârsta de pensionare au fost trimise Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe pentru un aviz, a anunțat joi președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

11 feb. 2016, 09:26
Normele privind aplicarea legii pensiilor parlamentarilor, trimise la Guvern pentru aviz

Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că dorește ca aceste norme „să nu persiste în neclaritățile pe care le-a avut legea”, neclarități care au fost semnalate și care fac posibile multe interpretări ale actului normativ.

Nu vreau ca o anumită laxitate a legii să se perpetueze în normele de aplicare, în așa fel încât să creăm încurcături și, bineînțeles, trebuie să fim foarte atenți cu modul în care sunt cheltuiți banii publici. Nu am încă o cifră a impactului bugetar în urma aplicării acestei legi, nu vă pot spune când vor intra în plată aceste pensii, depinde dacă la ședința viitoare vom aproba normele, pe baza avizelor respective, sau vor trebui făcute corecturi. În bugetul Senatului nu sunt prevăzuți acești bani într-un capitol separat„, a arătat Tăriceanu.

Potrivit proiectului referitor la normele de aplicare ale legii privind pensiile parlamentarilor, pentru a-și întocmi dosarul, beneficiarul trebuie să facă cerere de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă, să depună o copie a actului de identitate, o procură specială autentică în original, însoțită de copia actului de identitate a mandatarului și de traducerea legalizată după caz, certificat de cazier judiciar, decizia de pensie pentru limita de vârstă și o declarație pe propria răspundere.

„Acordarea sau respingerea indemnizației se stabilesc prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaților sau Senatului, plata indemnizației se face pe data de 15 a lunii curente pentru drepturile aferente lunii anterioare, direct beneficiarului, în numerar, prin mandat poștal sau prin virament bancar, în contul personal al beneficiarului căruia i se vor comunica prin mandat poștal toate elementele de calcul privind sumele lunare„, se mai arată în proiectul referitor la normele de aplicare.

Conform proiectului, plata indemnizației se suspendă de drept în cazul în care beneficiarul obține un nou mandat de parlamentar și se reia când încetează acest nou mandat.