Audieri la DNA într-un nou dosar ANRP. „Dosarele astea acoperă diverse rahaturi pe care le face DNA” UPDATE

Procurorii DNA au deschis un nou dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. Joi au fost citați la audieri foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.

30 mart. 2017, 08:31
Audieri la DNA într-un nou dosar ANRP. „Dosarele astea acoperă diverse rahaturi pe care le face DNA” UPDATE

Prima care a venit la audieri a fost Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte al ANRP și fostă consilieră a lui Gabriel Oprea.

Ingrid Mocanu a declarat că este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu supraevaluarea unui teren din centrul Bucureștiului, prejudiciul fiind de aproximativ un milion de euro.

„Dosarele acestea au ajuns modalități de a acoperi diverse rahaturi pe care le face DNA. Eu m-am săturat să merg în instanță și să explic că nu am luat niciun leu, niciodată, că nu cunosc pe nimeni dintre cei cărora le-am dat despăgubiri. M-am săturat. Eu o să fac plângeri penale și sesizări procurorilor care nu înțeleg să își facă treaba așa cum scrie în lege. (…) În 2008, valoarea terenului din centrul Bucureștiului era de 2 milioane de euro. (…) M-am săturat să aud la televizor că sunt o mafioată de la ANRP”, a spus Ingrid Mocanu, potrivit Agerpres.

La sediul DNA s-a prezentat și fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu.

Tot joi sunt așteptați la audieri Ingrid Zaarour, fost președinte al ANRP, dar și alți foști membri din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

La sediul DNA a ajuns joi dimineaţă şi fostul deputat Theodor Nicolescu, care a anunţat că are calitatea de suspect.

„Aceeaşi problemă, că evaluatorii nu au realizat bine evaluarea. Prejudiciul cred că este în jur de 600.000 de lei. Nu am încălcat nicio lege, nu sunt evaluator, dar în momentul în care ai un expert care zice o sumă şi un altul care zice altă sumă, nu înseamnă că prejudiciul acela este cert. Faptul că un specialist de la DNA zice că există un prejudiciu, asta nu înseamnă că acel prejudiciu chiar există. Nu îi cunosc pe oamenii din dosar. Nu ştiu despre ce va fi vorba în acest dosar pentru că doar mi s-a adus la cunoştinţă că sunt suspect, dar membrii comisiei din 2008, niciunul nu a fost acuzat că a urmărit că vreunul dintre beneficiari să primească vreun leu mai mult decât ar avea dreptul. DNA spune că am aprobat nişte rapoarte de evaluare care nu sunt corecte. Nu îi cunosc (pe beneficiari -n.r.). Sunt două persoane, dar nu îmi amintesc numele pentru că nu îi cunosc. Terenul este pe undeva pe la mall Vitan cu o suprafaţă de 1.200 mp. Nu există niciun text de lege are la momentul respectiv să instituie obligativitatea contractelor”, a declarat, la ieşirea de la sediul DNA, fostul parlamentar Theodor Nicolescu.

Ingrid Mocanu Popa a fost reţinută, în martie 2015, într-un alt dosar privind ANRP, ea fiind suspectată că a participat, alături de alţi membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro.