Nou termen în dosarul retrocedărilor.Viorel şi Andrei Hrebenciuc nu vor fi judecaţi în procedura simplificată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are programat, marţi, un nou termen în procesul în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc este judecat alături de fiul său, Andrei Hrebenciuc, de fostul ministru Tudor Chiuariu şi fostul deputat Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

20 oct. 2015, 06:01
Nou termen în dosarul retrocedărilor.Viorel şi Andrei Hrebenciuc nu vor fi judecaţi în procedura simplificată

La termenul precedent din 12 octombrie, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata, potrivit Agerpres.

Aceștia au apelat la clemența judecătorilor, însă instanța a refuzat să accepte cererile de recunoaștere a faptelor și de reducere a pedepselor. Viorel și Andrei Hrebenciuc vor fi judecați alături de ceilalți inculpați care nu și-au recunoscut implicarea în afacerea de 300 de milioane de euro.

Viorel Hrebenciuc a povestit in fata judecatorilor ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure.  In schimbul interventiei, fostul deputat urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Magistratii au stabilit, insa, ca vor discuta cererile celor trei de a fi judecati prin procedura simplificata la finalul procesului.

Viorel Hrebenciuc a fost trimis in judecata in ianuarie 2015 pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor.

In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (3 infractiuni), iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu este judecat pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).

Acuzatiile se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva.