Nouă aleşi locali, găsiţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul a nouă foşti şi actuali leşi locali, între care un primar, patru viceprimari şi patru consilieri locali.

RomaniaTV.net
21 iul. 2017, 08:02
Nouă aleşi locali, găsiţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate

Potrivit unui comunicat emis vineri de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), primarul comunei Valea Teilor, judeţul Tulcea este singurul edil din lotul găsit incompatibil, acesta fiind acuzat că în perioada 1 iunie 2015 – 4 mai 2016 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Poiana cu Tei S.R.L.

Potrivit ANI, în stare de incompatibilitate sunt şi Sorin Hodorog Pompei, viceprimar al comunei Săuca, judeţul Satu Mare, Fănică Bârlă, fost viceprimar al municipiului Buzău, Emil Meşteru, fost viceprimar al oraşului Slănic (judeţul Prahova), aceştia deţinând în paralel cu funcţia şi calitatea de angajat.

Karasz Endre, fost viceprimar şi actual consilier local al comunei Porumbeşti (judeţul Satu Mare) a fost găsit în conflict de interese administrativ, deoarece În calitate de consilier local, a votat în favoarea adoptării Hotărârii Consiliului Local prin care s-a alocat din bugetul local suma de 15.000 Lei pentru Asociaţia Crescătorilor de Bovine din comună, unde era asociat fondator şi preşedinte.

Totodată, potrivit ANI, Karasz Endre a votat în favoarea adoptării Hotărârii Consiliului Local Porumbeşti de revocare a primei Hotărâri, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că Asociaţia Crescătorilor de Bovine din comuna Porumbeşti ar putea beneficia de pe urma adoptării celei dintâi Hotărâri (fapt care s-a concretizat, întrucât de la bugetul local s-a alocat Asociaţiei suma de 15.000 Lei), ori că Hotărârea Consiliului Local de revocare ar putea duce la/influenţa realizarea unui avantaj/dezavantaj pentru respectiva Asociaţie.

În aceeaşi situaţie este şi Elena Violeta Murariu, consilier local înc adrul Consiliului Local al comunei Bozieni (judeţul Neamţ), care în calitatea sa a votat în favoarea adoptării Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea concesionării suprafeţei de 91,69 hectaare de păşune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, judeţul Neamţ, în vederea păşunatului, către Asociaţia Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos – Neamţ, unde era vicepreşedinte. „În temeiul acestei Hotărâri, s-a încheiat un contract de concesiune între Primăria Comunei Bozieni şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos, deşi persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociaţia va beneficia de pe urma adoptării lor”, arată ANI.

Iordănel Milică Cernat, consilier local în comuna Banca (judeţul Vaslui) se află în conflict de interese administrativ, potrivit ANI, deoarece în calitatea sa a votat Hotărârea privind închirierea prin licitaţie publică a păşunilor comunale aparţinând domeniului public şi privat al comunei, pentru păşunatul bovinelor şi ovinelor, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor. Ulterior, în temeiul hotărârii respective, s-a încheiat, între Iordănel Milică Cernat şi unitatea administrativ – teritorială un contract de concesiune prin care Primăria Comunei Banca i-a concesionat acestuia suprafaţa de 32 de hectare pajişte din domeniul public al comunei, în baza acestuia, Cernat încasând subvenţii agricole de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Vaslui.

Potrivit ANI, Cernat a accesat în campaniile din 2014, 2015 şi 2016 forme de sprijin (pe suprafaţă agricolă din care 32 de hectare pajişte primite în concesiune de la Primăria Banca prin Contractul de concesiune şi pe animale) în valoare de 180.878,38 Lei, din care a încasat până în prezent suma de 129.323,42 Lei.

Alţi doi consilieri locali – Ioan Creţoiu, consilier local în cadrul Consiliului Local al sectorului 2 Bucureşti şi Bogdan Marian Tache, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Mălureni, judeţul Argeş au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de ANI.

În cazul lui Creţoiu, ANI arată că în perioada 19 iunie 2012 – 17 iunie 2015, au fost încheiate trei contracte de prestări servicii de pază şi cinci acte adiţionale în valoare totală de aproximativ 2.131.524,28 Lei, între Administraţia Domeniului Public Sector 2 (instituţie publică de interes local aflată sub autoritatea Consiliului Local Sector 2) şi S.C. Romvit General Security S.R.L., societate la care Creţoiu a deţinut funcţia de director general, calitatea de asociat şi funcţia de administrator.

În ceea ce îl proveşte pe Bogdan Marian Tache, în perioada 1 februarie 2013 – 17 martie 2016, ANI arată că a deţinut simultan funcţia de consilier local şi funcţia publică de referent în aparatul de specialitate al primarului din cadrul Primăriei comunei Mălureni, judeţul Argeş, obţinând venituri din exercitarea ambelor funcţii.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază. Totodată, ANI precizează că Fănică Bârlă, Emil Meşteru, Elena Violeta Murriu şi Bogdan Marian Tache nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.