Nouă copii, între care doi adolescenţi bolnavi, abandonaţi de părinţi

Nouă copii - şapte nou-născuţi şi doi adolescenţi bolnavi - au fost abandonaţi de familii, în ultimele trei luni, în spitale din judeţul Dâmboviţa. Aceştia urmează să fie preluaţi în sistemul de protecţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

10 ian. 2014, 12:25
Nouă copii, între care doi adolescenţi bolnavi, abandonaţi de părinţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dâmboviţa, Cerasela Gurgu, nouă copii au fost abandonaţi, în ultimele trei luni, în spitale din judeţul Dâmboviţa, scrie Mediafax.

Şapte dintre copiii abandonaţi au fost lăsaţi în spital încă de la naştere, mamele motivând fie lipsa posibilităţii de a-i creşte, fie refuzul taţilor de a-i accepta.

Toţi cei şapte copii au fost preluaţi în sistemul de asistenţă socială, iar în prezent sunt îngrijiţi de asistenţi maternali profesionişti.

Au fost şi două cazuri de adolescenţi abandonaţi pe motiv că sunt bolnavi, familiile spunând că nu mai pot avea grijă de ei. Cei doi adolescenţi au 13, respectiv 14 ani.

Conform reprezentantei DGASPC Dâmboviţa, unul dintre ei suferă de epilepsie şi tulburări de comportament, iar celălalt a fost diagnosticat cu ADHD şi epilepsie.

„Ambii copii au fost preluaţi în sistemul nostru, iar acum se află în centre de îngrijire pentru persoane cu handicap sever. Familiile vin din când în când şi îi vizitează”, a declarat pentru MEDIAFAX Cerasela Gurgu.

Potrivit acesteia, în judeţul Dâmboviţa peste 1.300 de copii abandonaţi de părinţi sunt crescuţi fie de asistenţi maternali profesionişti, fie de rude, fie în centre de tip rezidenţial. Astfel, în cazul a 1.105 copii DGASPC Dâmboviţa a luat măsura plasamentului de tip familial, 630 fiind crescuţi de 331 de asistenţi maternali profesionişti şi 475 de copii fiind preluaţi de către rude. Alţi 232 de copii, în general cu vârste mari, se află în centre de tip rezidenţial al DGASPC Dâmboviţa sau ale unor ONG-uri care îşi desfăşoară activitatea în domeniul protecţiei copilului.

Citeşte şi 16 copii abandonaţi de părinţi în spital, pe timpul iernii, din cauza sărăciei, în Braşov