Noua lege a educaţiei din Ucraina restricţionează învăţământul în limbile minorităţilor, inclusiv cea ROMÂNĂ. Reacţia MAE

Comunitatea etnicilor români din Ucraina și-a manifestat nemulțumirea față de noua lege a educației adoptată, marți, de Rada Supremă de la Kiev. În opinia reprezentanților asociaţiilor naţional-culturale româneşti, aplicarea noii legi a educaţiei limitează studiul în limba maternă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă îngrijorarea față de adaptarea unei noi Legi a Învățământului. Secretarului de stat Victor Micula se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare. 

RomaniaTV.net
07 sept. 2017, 07:56
Noua lege a educaţiei din Ucraina restricţionează învăţământul în limbile minorităţilor, inclusiv cea ROMÂNĂ. Reacţia MAE

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Reprezentanții asociaţiilor naţional-culturale româneşti au înaintat preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, premierului Volodymyr Groisman, ministrului Educaţiei Lilia Grinevici, precum şi reprezentanţei UE în Ucraina, o notă de protest contra măsurii de eliminare a limbii şi literaturii române din clasele superioare din şcolile de cultură generală cu limba română de predare din Ucraina, în anul de învățământ 2017-2018.

Vă aducem la cunoștința Dumneavoastră situația deplorabilă privind asigurarea drepturilor comunității românești din Ucraina. Administrația actuală a Ucrainei, în pofida legislației ucrainene, desfășoară presiuni în creștere asupra drepturilor minorităților naționale. Numărul școlilor românești din regiunea Cernăuți după anul 1991 s-a redus de la 91 la 62, o serie de materii în aceste școli fiind trecute forțat la predarea în limba ucraineană, lucru care nu și-a permis nici măcar regimul totalitar sovietic; documentația în școlile cu limba română de predare a obiectelor e completată doar în limba ucraineană. Pentru confirmarea celor de mai sus venim cu un nou exemplu.

Recentul Plan-model de învățământ pentru clasele 10-11 a instituțiilor de învățământ general, pentru anul de învățământ 2017/2018, a stârnit indignarea și repulsia comunității române din regiunea Cernăuți. Dispariția din componentul invariativ al planului de învățământ a limbii române (limbii materne) și a literaturii române e o încălcare fără precedent a drepturilor noastre, pe care nu și-a permis-o nici regimul totalitar stalinist. Includerea limbii materne în categoria obiectelor de profil opțional duce inevitabil la dispariția orelor de limbă maternă în proporție de 90%. Realizarea acestui plan e un pas în plus spre asimilarea comunității românești din Ucraina, care constituie 0,5 mln din populația țării. Asemenea tentative noi le înțelegem ca încercări de lezare directă a dreptului de studiere a limbii materne și a literaturii, prin aceasta încălcându-se o serie de legi ale Ucrainei și a mai multor convenții europene, ratificate de Ucraina. (…)

În egală măsură, se impune a fi luată în considerație situația politică care s-a creat în prezent în Ucraina și de a nu insista asupra asimilării românilor din Ucraina. Aceste intenții intră în contradicție cu Legea Ucrainei privind ratificarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale, care în preambul insistă asupra tezei, conform căreia «protecția minorităților naționale reprezintă un element esențial pentru asigurarea stabilității, democrației și păcii pe întregul continent». Oare o politică atât de dură față de comunitatea românească din Ucraina contribuie la stabilitate, democrație și pace ?

Reieșind din cele de mai sus, apelăm la ajutorul Dumneavoastră în vederea protecției drepturilor noastre la studierea limbii materne și a literaturii de către elevii claselor 10-11 a școlilor de cultură generală, respectiv păstrarea în componentul invariativ a planului de învățământ a limbii și literaturii române.”, se arată în scrisoarea reprezentaţilor asociaţiilor naţional-culturale româneşti. 

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale”, arată MAE, într-un comunicat de presă. 

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției — cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă. „Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina”, subliniază ministerul român.

 

În acest sens, tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina, anunță ministerul.

 

De asemenea, MAE amintește că autoritățile române sunt preocupate de situația minorității române din țara vecină.

 

„Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina sa fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică”, se mai arată în comunicat.