Noua Lege a Educaţiei: Elevii vor susţine şi Evaluare Naţională, şi examen de admitere la liceu

Noua Lege a Educaţiei, pe care ministrul Educaţiei doreşte ca Parlamentul să o adopte până la finalul anului, introduce examenul de admitere la liceu.

29 mai 2015, 19:38
Noua Lege a Educaţiei: Elevii vor susţine şi Evaluare Naţională, şi examen de admitere la liceu

Una dintre cele mai importante modificări din proiectul noii Legi a Educaţiei este introducerea concursului de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, potrivit adevarul.ro.

Potrivit proiectului de lege, „admiterea la liceu/şcoală profesională se realizează prin concurs, în baza fişei de opţiuni individuale depusă de candidaţi la înscriere. Fişa cuprinde opţiuni din oferta educaţională naţională exprimate în ordinea preferinţelor„. Mai exact, dacă la un liceu, numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni (Mate-Info, Ştiinţe sociale), este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se organizează examen de admitere.

Media de admitere la liceu se va calcula astfel: portofoliul educaţional – 20% (compus din mediile anilor de gimnaziu şi alte diplome şi activităţi extraşcolare), media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 30% şi nota obţinută la examenul de admitere – 50%. Dacă numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni, nu depăşeşte numărul locurilor disponibile, media de admitere se calculează în modul următor: portofoliul educaţional – 40% şi media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 60%.

În schimb, admiterea la şcolile profesionale se face doar prin concurs în baza portofoliului educaţional.

Potrivit proiectului noii legi a educaţiei, în prima etapă se va realiza admiterea cu probă de examen şi în a doua etapă, admiterea prin repartiţie computerizată la liceele la care au rămas locuri libere.

Proiectul noii Legi a Educaţiei ar trebui să intre, luni, în dezbatere publică.