Nouă manifestaţie a protestatarilor unguri împotriva taxei pe internet

Opozanţii faţă de introducerea unei taxe pentru utilizarea internetului în Ungaria au avertizat luni că vor organiza o nouă manifestaţie marţi seara, dacă această măsură nu va fi abandonată, după o primă adunare a 10.000 de persoane, relatează AFP.

28 oct. 2014, 06:54
Nouă manifestaţie a protestatarilor unguri împotriva taxei pe internet

Parlamentul urmează să se pronunţe marţi asupra introducerea unei taxe pentru utilizarea internetului în Ungaria, propusă de guvernul premierului conservator Viktor Orban.

‘Vom manifesta din nou marţi de la ora 18h00 (17h00 GMT) împotriva taxei internet dacă Victor Orban nu o retrage integral până atunci‘, a avertizat colectivul de opozanţi luni pe reţeaua de socializare Facebook.

Circa 10.000 de persoane de diferite orientări politice s-au adunat duminică la Budapesta pentru a protesta împotriva acestui proiect de taxă făcut public în urmă cu câteva zile.

Proiectul prevede o reţinere de 150 de forinţi (0,50 euro) de fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.

Opozanţii estimează că taxa va restrânge criticile împotriva guvernului lui Orban -adesea acuzat de autoritarism -care sunt exprimate în special în presa online. Ei denunţă, de asemenea, efectele sale negative asupra micilor întreprinzători şi a accesului la informaţie şi la educaţie în regiunile sărace.

‘Nu vom plăti o taxă stupidă şi fără sens, pe care majoritatea ungurilor o resping’, precizează comunicatul publicat luni pe Facebook.

Neelie Kroes, comisarul european responsabil de noile tehnologii, a estimat – la rândul ei, într-un mesaj pe Twitter – că această taxă este ‘o ruşine pentru utilizatori şi o ruşine pentru guvernul ungar’.

Apropiaţi ai guvernului au acuzat luni mişcarea împotriva taxei că ar fi dirijată de SUA, această măsură – şi mobilizarea pe care ea o suscită – intervenind în contextul deteriorării relaţiilor între Budapesta şi Washington.