Noua pistă a Aeroportului Iaşi, finalizată cu şapte luni mai devreme decât era prevăzut

Noua pistă a aeroportului din Iaşi, având o lungime de 2.400 de metri, va fi finalizată în noiembrie, cu şapte luni mai devreme decât prevedea contractul iniţial încheiat între constructori şi conducerea aeroportului.

12 feb. 2014, 20:31
Noua pistă a Aeroportului Iaşi, finalizată cu şapte luni mai devreme decât era prevăzut

Directorul aeroportului din Iaşi, Marius Bodea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că lucrările la noua pista a aeroportului ieşean vor fi încheiate în noiembrie, cu şapte luni mai devreme decât era prevăzut iniţial.

El a spus că a primit de la constructori graficul de lucrări, care prevede că întreaga pistă, având lungimea de 2.400 de metri, pe care vor putea ateriza şi decola avioane de mari dimensiuni, va fi funcţională cel mai târziu la 30 noiembrie 2014.

„Lucrările la pistă au reînceput săptămâna asta. Au fost aduse şi echipamente pentru lucrul pe timp de noapte. Se va lucra în trei schimburi. Decizia nu poate decât să ne bucure, pentru că vrem să terminăm noua pistă cât mai repede. Contractul iniţial prevedea că pista va fi gata în iulie 2015”, a afirmat directorul aeroportului din Iaşi, Marius Bodea.

Noua pistă a aeroportului ieşean va costa 139 de milioane de lei, lucrările fiind realizate de asocierea formată din firmele Max Boegl, Vega ’93 Galaţi şi UTI Group.

Pista va avea 2.400 de metri lungime, faţă de 1.800 de metri cât are pista actuală.

În ultimii ani, mai multe companii aeriene au anunţat că nu pot opera pe aeroportul din Iaşi atât din cauza calităţii precare a pistei cât şi a dimensiunilor reduse a acesteia, fapt care nu permite aterizarea sau decolarea avioanelor în condiţii de siguranţă.

În prezent, pe aeroportul ieşean operează companiile Tarom şi Austrian Airlines, cu zboruri către Bucureşti, Londra, Roma, Bologna, Torino şi Viena. La sfârşitul lunii martie, Tarom va introduce o cursă aeriană Iaşi-Tel Aviv, urmând să fie efectuate două zboruri pe săptămână.

Directorul aeroportului din Iaşi, Marius Bodea, susţine că speră ca în perioada următoare Iaşiul să aibă legături aeriene şi cu Istanbul, dar şi cu un oraş din Germania.

După finalizarea noii piste, ar putea fi introduse zboruri de la Iaşi către Paris, Amsterdam, Bruxelles şi către un oraş din Spania.