Noua Zeelandă, afectată de o furtună majoră

Noua Zeelandă a evaluat, vineri dimineața, pagubele provocate de trecerea celei de-a doua furtuni majore, al doilea astfel de eveniment produs în ultimele două săptămâni, informează DPA. Intensitatea furtunii care a afectat în noaptea de joi spre vineri această țară din Oceanul Pacific nu a fost, însă, atât de severă cum au prognozat inițial meteorologii.

14 apr. 2017, 07:45
Noua Zeelandă, afectată de o furtună majoră

Sunt mai multe drumuri blocate din cauza resturilor și a copacilor căzuți”, a anunțat dimineață consiliul districtual din Opotiki, una dintre cele mai afectate regiuni.

Pagubele inundațiilor de pe coastă au fost ușoare. Nici o casă nu a fost afectată”, a raportat și consiliul districtual din zona vecină, Whakatane.

Furtuna majoră, care a fost inițial ciclonul tropical Cook, a lovit regiunea nord-estică a zonei Bay of Plenty, desțelenind copaci, cauzând alunecări de teren și provocând întreruperi de curent la mii de gospodării.

Însă, estimările potrivit cărora furtuna avea să fie cea mai gravă din ultimii 50 de ani nu s-au adeverit. John Crouch din cadrul serviciului de meteorologie MetService a declarat pentru portalul de știri Stuff că furtuna a fost ”localizată și s-a deplasat rapid”, dar nu la fel de severă ca cea din 1968, Giselle, care s-a aflat la originea eșuării unui feribot, eveniment soldat cu moartea a 53 de persoane.

Furtuna s-a deplasat către est mai mult decât s-a estimat inițial, ceea ce a însemnat că orașul Auckland nu a fost afectat de trecerea ei, a adăugat Crouch, potrivit sursei citate.

Frontul atmosferic se îndreaptă în prezent spre Insula de Sud aducând ploi torențiale care se vor diminua în următoarele 12 ore.

Joi, în peninsula Coromandel și în Bay of Plenty a fost decretată starea de urgență, iar unele comunități de pe coastă au fost evacuate și mii de locuințe au rămas fără curent electric. Furtuna a ajuns în Bay of Plenty la ora locală 18:30 (06: 30 GMT) joi, unde a avariat alimentarea cu curent electric pentru cea mai mare parte a orașului Whakatane. Purtătoarea de cuvânt a Crucii Roșii Lauren Hayes a declarat că 114 persoane stau într-un adăpost al apărării civile. Furtuna s-a mutat apoi în Golful Hawkes, de pe coasta de est, unde doi oameni au fost spitalizați după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un copac, scrie New Zealand Herald.

Air New Zealand a anulat mai multe zboruri din localități de pe Insula de Nord și din una din Insula de Sud.

”Coada” unui alt ciclon puternic, Debbie, a afectat această țară săptămâna trecută, provocând ravagii și inundații în orașul Edgecumbe.

Citeşte şi Marea Britanie, afectată de o furtună violentă care a provocat anulări de zboruri şi perturbări pe căile ferate GALERIE FOTO