Noul buletin electronic 2021. MAI va schimba „gen” cu „sex”. Ce simboluri vor apărea pe cartea de identitate fără cip

Noua carte de identitate electronică va fi modificată, în aşa fel încât menţiunea "gen" să fie înlocuită cu "sex". De asemenea, pe blanchetă va apărea şi drapelul României, pe fondul criticilor lansate de lideri PNL şi AUR la adresa documentului de identitate.

06 aug. 2021, 17:41
Noul buletin electronic 2021. MAI va schimba „gen” cu „sex”. Ce simboluri vor apărea pe cartea de identitate fără cip

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a dat detalii despre ce va conţine noul buletin electronic. Pe cartea de identitate simplă, care nu conţine cip, vor apărea primele două versuri din imnul naţional, stema, drapelul, Ateneul şi brâul maramureșean.

„Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai precizat chestorul de poliție”, a afirmat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, conform Digi24.

Directorul de la Evidența Populației a explicat că „La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive” şi a clarificat problematica privind menţiunea legată de „gen”.

„În ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare”, a afirmat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: BOR spulberă noile buletine electronice: Este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice ideologii prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid

Noul buletin electronic 2021. MAI va schimba „gen” cu „sex”. Ce alte schimbări apar după controversele din spaţiul public

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI a dat de înţeles că „esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație”.

„Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a explicat el.

Reprezentantul MAI a afirmat că noul buletin electronic nu este „documentul final”. „Cărțile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem să avem și două versiuni pe an”, a menţionat Giulescu.

Noul buletin electronic 2021. Diferenţa dintre cartea de identitate cu cip şi cea fără

„Cartea electronică de identitate are și funcția de document de călătorie, pe lângă funcția de stabilire a identității. Observăm însemnele UE, care sunt obligatorii potrivit regulamentului.

Acest tip de document înlocuiește actualul card național de sănătate și va permite prestarea serviciilor de e-guvernare. Pentru prima oară vom deschide acel serviciu de certificare a identității. Astfel, din locuința proprie sau de oriunde de pe globul acesta cetățeanul va putea să facă solicitări către administrația publică și nu numai, prin funcția de autentificare permisă de un certificat digital înscrisă deja la momentul personalizarii în acest suport electronic de stocare.

Pentru cei care nu-și doresc un suport electronic în documentul de identitate, avem cartea de identitate simplă, unde avem însemnele naționale. Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea”, a punctat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, conform Digi24.

Citeşte şi: Buletin electronic 2021. Florin Cîţu: „Viitorul este al digitalizării şi al informatizării serviciilor publice”